A Tuxera IT-tárolástechnológiai és hálózatátviteli vállalat szakmai befektetőként megvásárolta a HCC Embedded Kft.-t, amely a jövőben Tuxera Hungary Kft.-ként működik tovább.

Illusztráció - Fotó: Shahadat Rahman

A finn multinacionális cég közleményben kiemelte, hogy a tranzakció konkrét összege ugyan nem nyilvános, de az elmúlt néhány év adatai alapján a top 10 felvásárlás között lenne az IT-szektorban Magyarországon.

Mindkét cég a beágyazott rendszerek, adattárolási megoldások szakértője, tehát olyan célszámítógépeket, célrendszereket készít, amelyek egy-egy konkrét feladatot látnak el - ismertették. A Tuxera rendszerei számos autó fedélzeti rendszereként, televíziókban működnek, a cég fejleszti továbbá például több Mars-misszió és más űrjárművek, vagy épp tengeralattjárók fedélzeti rendszereit és szuperszámítógépek nagy teljesítményű adatszállítását is - hangsúlyozták. A finn cég piacvezető azokban a megoldásokban, ahol akár több száz petabyte-nyi (PB) adatot kell nagyon gyorsan feldolgozni - tették hozzá.

A HCC Embedded a kisebb rendszerek, például mikrokontrollerek területén erős - jelezték példaként az egyik legismertebb sportmárka cipőibe épített vezérlőegységet felhozva.

Szakacsits Szabolcs, a finn cég alapítója és technológiai igazgatója a közlemény szerint elmondta, hogy a Tuxera mostantól bármilyen ügyféligényt képes egyablakos rendszerben kiszolgálni, a beágyazott rendszerek teljes palettáját kínálva. Emellett a tranzakció hatékonyabbá tette az olyan nagy és hosszútávú befektetéseket, amit például egy autóba építhető rendszer licencei jelentenek - tette hozzá. A tanúsítványok megszerzése a kritikus rendszerek esetében - például autókba épített és gyártósorvezérlési rendszerek, a telekommunikációs szolgáltatásokban használt alkalmazások - évekig tart, magas beruházásigényű folyamat, amely a két cégnél korábban párhuzamosan zajlott - magyarázta.

Az igazgató szerint a HCC Embedded csatlakozásával a Tuxera olyan világszínvonalú szakértői csapattal gazdagodott, amelyet csak hosszú évek alatt lehetne kiépíteni. A cég továbbra is aktívan toboroz Magyarországon, és számít a jól képzett hazai szakemberek csatlakozására - húzta alá Szakacsits Szabolcs.

A Tuxera 2020-ban 17,9 millió eurós bevételt realizált, ami 40 százalékos növekedés az előző évhez képest; a vállalat Európán kívül képviseletet vagy leányvállalatot működtet az USA-ban, Koreában, Kínában, Tajvanon és Japánban is - olvasható a közleményben.

A 2000-ben alapított HCC Embedded Kft. tavaly 441 millió forintos forgalmat bonyolított le, a társaság elsősorban, de nem kizárólag külföldről kapja megbízásait.