Mintegy 2,2 milliárd forint európai uniós forrás felhasználásával utakat és csomópontokat építettek, illetve előközművesítettek több mint 260 hektárnyi ipari területet Zalaegerszegen, a járműipari tesztpálya melletti északi ipari parkban.

Illusztráció - Fotó: Luke Besley

A projekt egyik elemeként csaknem 265 hektáros, vállalkozásra alkalmas területet alakítottak ki a Zalaegerszegi Tudományos és Technológiai Parktól és a várost elkerülő 76-os úttól északra, a kispáli bekötőúttól keletre.

A fejlesztési területen nem voltak közművek, ezért kiépítették az iparterület megközelítését biztosító utakat, körforgalmú csomópontokat - köztük egyet a 76-os főúton - a szükséges közvilágítással, továbbá elkészültek a vízi közművek, a gáz- és az áramhálózat. Második elemként a Zalaegerszegi Tudományos és Technológiai Park területén egy kilenchektáros terület fejlesztésével 15 ipari telket alakítottak ki és közművesítettek.


Úgy fogalmaztak: a megvalósult infrastruktúrafejlesztés ahhoz járult hozzá, hogy a helyi értékekre épülő "tudásintenzív, hozzáadott értéket növelő, innovációt, digitális jövőt ösztönző ökoszisztéma" tovább erősödjön, ami Zalaegerszeget a gazdaságilag dinamikusan fejlődő városok között is példaértékűvé teszi. A fejlesztés megalapozottságát mutatja, hogy mára a területek nagy részét már hasznosították.

Az önkormányzat hozzátette, a projekt révén tovább erősödtek Zalaegerszeg és környékének foglalkoztatási lehetőségei, a meglévők mellett további kutatási-fejlesztési lehetőségeket biztosítanak, valamint javultak a vállalkozások - köztük a nemzetgazdaságilag is jelentős beruházások és az azokhoz kapcsolható beszállítói cégek - letelepedési feltételei.