Idén már 12. alkalommal hirdették meg a Virtuális Erőmű Program (VEP) energiahatékonysági kiválósági pályázatát, amelynek jubileumi díjátadó ünnepségét szerdán tartották a Parlamentben.

Illusztráció - Fotó: This is Engineering

Szili Katalin miniszterelnöki megbízott, a program védnöke, a Nemzeti Fenntartható Fejlődés Tanácsának alapító elnöke beszédében felidézte: a Virtuális Erőmű Program 10 éve indult, olyan időszakban, amikor a globális túlfogyasztás napja augusztus végére esett; idén június 8. volt.

Kiemelte, hogy a program mérföldkőhöz érkezett: eljutottak oda, hogy a VEP, Paks után az ország második legnagyobb virtuális villamos erőműve lett mintegy 800 Megawatt teljesítményével. Ezért az eredményért köszönetet mondott minden résztvevőnek. (A VEP indulásakor azt tűzték ki célul, hogy a programhoz csatlakozók egy 200 megawatt teljesítményű erőmű termelésének megfelelő energiamegtakarítást érjenek el 2020-ig, ezt a célt már korábban sikerült elérni.)

A világ tele van túlzásokkal, csak az energiafogyasztást tekintve, számos felesleges dolgot vásárolunk, a túlfogyasztás áthatja az életünket Szili Katalin szerint. "Ennek megálljt kell parancsolni" - fogalmazott. Ezt célozza a VEP is. Mára eljutottunk oda, hogy az intézményrendszerben is olyan szabályokat kell rögzíteni, ami a megelőzést és a megtakarítást szolgálja a fenntartható környezet érdekében. Tudomásul kell venni, hogy a környezet korlátos, nem lehet a végtelenségig kifosztani. Az alaptörvény ebben korszerű, a nemzeti hitvallás része a természeti és ember alkotta erőforrások megőrzése, és kitér a fenntarthatóságra is.

Molnár Ferenc, a Magyar Innováció és Hatékonyság Nonprofit Kft. tulajdonos-ügyvezetője, a VEP tulajdonosa arról beszélt, hogy a tíz év alatt lett a VEP az ország 2. legnagyobb villamos erőműve, 2050-re a cél, hogy a legnagyobb legyen. "Létrejött az a szemlélet, hogy a legtisztább energia az, amelyet nem fogyasztunk el, és meg sem termelünk" - mondta. Tíz év alatt 25-szörösére nőtt a programban elért megtakarítás, amely az elmúlt mindkét évben megduplázta teljesítményét. A program "támogatásfüggetlenné" vált, piaci bevételekre támaszkodik - mondta. Új innovatív termékeket és szolgáltatásokat vezettek be, digitális oktatási és szemléletformálási platformot és applikációt fejlesztettek, valamint egy digitális és fenntartható tőkebefektetési platformot. A VEP-ben elért szén-dioxid-kiváltás az ország éves szén-dioxid-kibocsátásának közel 10 százaléka.

A szerdai díjátadón energiahatékony mentor vállalat díjakat, energiahatékonysági mentor szervezet díjakat, energiatudatos vállalat címeket, energiahatékony vállalat díjakat, energiatudatos önkormányzat elismeréseket, energiatudatos iskola, valamint energiahatékony iskola elismeréseket adtak át.

A Magyar Innováció és Hatékonyság Nonprofit Kft. által 2011-ben elindított Virtuális Erőmű Program a legnagyobb szakmai és társadalmi összefogással rendelkező hazai energiahatékonysági program, amelyhez eddig több ezer vállalkozás, iskola és önkormányzat csatlakozott. A meghirdetett pályázat célja, hogy Magyarország olyan virtuális erőművet "építsen fel" igazolt energia-megtakarításokból, amely gyakorlatilag kiváltja egy valódi erőmű létrehozását.

A Virtuális Erőmű blokkokból épül fel: vállalati, lakossági, önkormányzati és nemzetközi blokkjainak teljesítményét az adott célcsoportra vonatkozó szemléletformálás sikerességén és az így realizált megtakarítások volumenén mérik le.

A VEP-et az Európai Bizottság is díjazta, és mára Kelet-Közép-Európa legnagyobb zöld energetikai programjává nőtte ki magát.