Befejeződött a nyírbátori ipari park infrastrukturális és energetikai fejlesztését célzó bővítés, a közel 2,5 milliárd forint értékű beruházást Palkovics László innovációs és technológiai miniszter adta át pénteken a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei városban.

Simon Miklós, a térség fideszes országgyűlési képviselője, Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, Máté Antal, Nyírbátor polgármestere, Veres János, a város díszpolgára, volt pénzügyminiszter és Seszták Oszkár, a megyei közgyűlés elnöke (b-j) a nyírbátori ipari park átadásán
Fotó: Balázs Attila / MTI

A miniszter elmondta, az ipari parkok olyan lehetőségeket biztosítanak a cégeknek, amelyekkel részben egymást motiválják, másrészt elősegíthetik közös szolgáltatások létrehozását.

A nyírbátori ipari park esetében minden feltétel adott ahhoz, hogy az itt működő, alapvetően magyar tulajdonú kis- és közepes vállalkozásokat helyzetbe hozva egy úgynevezett science park jöhessen létre - fogalmazott Palkovics László, megjegyezve, a kormány több mint 300 milliárd forintot fordít technológiai parkok fejlesztésére.

A kormánynak dolga az, hogy ezeket a parkokat fejlessze, a nyírbátori esetében pedig már megérkezett a helyhatósághoz a következő beruházás megvalósítását segítő forrás - mondta Palkovics László.

Simon Miklós, a térség országgyűlési képviselője elmondta, az önkormányzat 460 millió forint pályázati támogatást nyert el a parkban működő inkubátorház fejlesztésére és bővítésére.

Nyírbátorba ebben az uniós ciklusban 48 programban 35 milliárd forint értékű fejlesztési forrás érkezett - jegyezte meg a képviselő.

Máté Antal, a település polgármestere emlékeztetett, a mintegy kétszáz településről ingázó közel ötezer munkavállalót foglalkoztató létesítmény Szabolcs-Szatmár-Bereg egyik legnagyobb ipari parkja.

Az 57 hektáros nyírbátori ipari park bővítése több részből állt: a parkot és az M3-as autópályára vezető utat összekötő útszakasz építéséről, az ipari terület autóbusz megállóhelyeinek kialakításáról és az áramellátás fejlesztéséről 2018-ban született döntés, az ehhez szükséges több mint egymilliárdos forrást részben a Terület- és településfejlesztési operatív program nyertes pályázata segítségével finanszírozták.

A beruházáshoz az önkormányzat 300 millió forintot biztosított, a költségek emelkedése miatt az uniós forrást a kormány további 200 millió forinttal egészítette ki. A parkban működő multinacionális társaságok, valamint a kis- és közepes vállalkozások újabb beruházásai és kapacitásbővítései miatt szükség volt a park áramhálózatának fejlesztésére is: az áramszolgáltató saját forrásból 700 millió forintot fordított arra, hogy 15 megawattos többletteljesítményt kapjanak az üzemek és új fogyasztókat tudjon fogadni az elektromos rendszer.

A nyírbátori ipari parkban működik többek közt a gyógyászati segédeszközöket előállító dán Coloplast, a német Diehl repülőgépalkatrész-gyára, a szintén német érdekeltségű, járműelektronikai alkatrészeket gyártó Rosenberger Magyarország Kft., illetve az olasz tulajdonú Serioplast és Farmol műanyag palackgyárai.