Több mint négy és fél milliárd forint értékű, saját erőből finanszírozott beruházással közel duplájára bővítette gyártókapacitását az amerikai székhelyű Emerson ipari szoftver és mérnök vállalat Egerben.

Illusztráció - Kép: Emerson

Az új gyáregység szerdai átadó ünnepségén Vargha Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium polgári hírszerzésért felelős államtitkára kiemelte: az amerikai vállalatok meghatározó tényezői a rendszerváltozás utáni Magyarország gazdaságának. Napjainkban a mintegy 1700 amerikai tulajdonú cég 106 ezer embernek ad munkát Magyarországon, emellett a két ország közötti kereskedelem is komoly fejlődést mutat: a 2020-as forgalom megközelítette az 5,9 milliárd dollárt, ami 68 százalékos növekedés a tíz évvel korábbi adathoz képest.

Hangsúlyozta: mára az Egyesült Államok a legnagyobb Európai Unión kívüli befektető Magyarországon, közvetlen tőkebefektetéseinek állománya 7,4 milliárd dollár. Tájékoztatása szerint a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) támogatásával 2014-2020 között 88 amerikai befektetési projektről született megállapodás. Ezek közel 1,4 milliárd dollár befektetési összegből 15 ezer 470 új munkahelyet hoztak, illetve hoznak létre.

A most átadott fejlesztésnek köszönhetően 10.500 négyzetméteres hasznos területtel bővül az Emerson eddig 13 400 négyzetméteren működő egri gyára. A 4 milliárd 550 millió forintból kialakított üzemrész a gyártókapacitás bővítése mellett új irodákat és más, a termelést kiszolgáló egységeket is magában foglal, ezzel hosszabb távon 200 új munkahelyet teremt a hevesi megyeszékhelyen, valamint annak vonzáskörzetében.

Jérome Thomas, az Emerson fluid technikai és pneumatika üzletágának európai operatív alelnöke köszöntőjében elmondta: cégük jelenleg 670 munkatársat foglalkoztat Egerben, ezzel a cég a város harmadik legnagyobb munkaadója. Az elmúlt évben 140-nel bővült az üzem létszáma, emellett bővítették egri termékkutatási- és fejlesztési központjukat is, ahol a mérnöki létszám 35-ről 50-re nőtt.

Az egri telephelyen elért növekedés bizonyítja az Emerson elkötelezettségét Magyarország és a pneumatikus technológiák iránt - húzta alá, megjegyezve: az egy évig tartó létesítménybővítés eredményeként az itteni a cég egyik legnagyobb európai gyártóhelyévé nőtte ki magát.

Az egri beruházás az amerikai vállalat globális üzleti stratégiájának fontos részét képezi - mondta Jérome Thomas. Hozzátette, hogy a hevesi megyeszékhelyen működő üzem tapasztalt dolgozói, költséghatékonysága és kedvező logisztikai adottságai révén erősíti a vállalatcsoport versenyképességét.

Az alelnök kitért arra is, hogy a mai átadás egy új korszak kezdete egri bázisukon, amely szervezeti átalakítással és szemléletváltással is jár a további növekedés érdekében. Az Emerson célja olyan innovációk támogatása, amelyek egészségesebbé, biztonságosabbá, intelligensebbé és fenntarthatóbbá teszi a világot.