2020-ban az Egyesült Királyság háztartásainak 87%-a vásárolt online, és a legfrissebb statisztikák szerint 70%-uk ezt részesíti előnyben. Jelenleg az e-kereskedelem virágzik, és ez a tendenciák szerint ez így is marad, mivel az Egyesült Királyságban az online kiskereskedelmi kiadások 2024-re várhatóan elérik a 75 milliárd fontot. Mit jelent tehát logisztikailag a vállalkozások számára ez a digitális kiadásokra való átállás?

Illusztráció - Fotó: Adrian Sulyok

Most folyik a verseny a kiskereskedők és a külső logisztikai (3PL) szolgáltatók között, hogy több raktárterületet biztosítsanak, és részesedést szerezzenek ezen a növekvő piacon. A jelenlegi állás szerint a raktárterületek már 73%-kal nőttek a Covid-19-korlátozások 2019 márciusi kezdete óta. Ezen túlmenően a Brexit is szerepet játszott abban, hogy a vállalatok közelebb hozták ellátási láncaikat az otthonukhoz. Az előrejelzések szerint 2024-re a növekvő e-kereskedelmi eladások hatása az Egyesült Királyságban további 92 millió négyzetméternyi raktárterületet igényelhet.

A vállalkozásoknak emellett a gyorsaságra és a pontosságra is szükségük van, mivel az átlagfogyasztó a megrendelésre készülő és könnyen visszaküldhető termékek gyors szállítását várja el. Ezért nehezedik a vállalkozásokra, hogy a lehető leghatékonyabban és legeredményesebben működjenek egy növekvő piac kiszolgálása érdekében, egyre magasabb elvárások mellett – és mindezt kevesebb hibával és alacsonyabb kiszolgálási költséggel.

Itt a technológia fontos támogató szerepet tölt be, alapvető változásokat hozva a raktárak működésében. Tehát pontosan mit hoz a raktározás jövője? A következőkben azt fogjuk megvizsgálni, hogy a technológia és az energiahatékonyság miként lesz a sikeresebb, intelligensebb és fenntarthatóbb jövő hajtóereje.

A dolgok internete (IoT)

Az IoT általánosságban az eszközök összekapcsolását és az adatok interneten keresztüli megosztását jelenti. A raktározás világában ez egyre fontosabb hajtóerővé vált az automatizálás fellendítésében. Az IoT-nek köszönhetően a modern raktárak jobban összekapcsolhatók, összehangoltabbak és zökkenőmentesebben működhetnek, elősegítve a növekvő kereslet kezelését és a hatékonyabb működést.

Az IoT-érzékelők digitális intelligenciát adnak az objektumnak. Ez lehetővé teszi, hogy az eszközök valós időben kommunikáljanak más online rendszerekkel, és megosszák a létfontosságú adatokat a raktári dolgozókkal. A vállalkozások az IoT segítségével csatlakoztathatják berendezéseiket, robotjaikat, drónjaikat és raklapjaikat, miközben figyelemmel kísérhetik készleteiket, és akár távolról is felügyelhetik alkalmazottaikat. Az IoT különösen hasznos a készlet és a kapacitás valós idejű megtekintésére. A vállalkozások észrevehetik a hiányosságokat, amikor azok megjelennek, és a lehető legjobban kihasználják a rendelkezésre álló helyet. Eközben az ügyfelek teljes átláthatóságot kaphatnak a csomagkövetésről.

Raktárkezelő rendszerek (WMS)

A teljesen optimalizált WMS növelheti a vállalkozás termelékenységét, hatékonyságát és csökkentheti a költségeket a folyamatok digitalizálásával. Segít elkerülni az olyan gyakori hibákat is, mint a lassú szállítás, a rossz készletkezelés vagy a helytelen termékadatok – amelyek mindegyike költséges lehet, és elégedetlen vásárlókhoz vezethet.

Egy ilyen szoftver a legfontosabb napi műveletek széles skáláját segíti. Ezek a tevékenységek magukban foglalhatják a készletkezelést, a készletek feltöltését, a komissiózást, a munkaerő-gazdálkodást és a szállítást. Végső soron áttekintő és holisztikus áttekintést ad a műveletekről. Ennek eredményeként megalapozott döntések születhetnek. Például a készlet pontos, valós idejű áttekintése azt jelenti, hogy a vállalatok hatékonyan mérhetik fel a készletszükségleteket, és elkerülhetik a visszarendeléseket. A WMS-t akár a dolgozók termelékenységének növelésére is fel lehet használni, a megfelelő időben hozzáigazítva őket a konkrét munkákhoz, és a leghatékonyabb módon körbevezetni őket a raktárban.

Automatizálás

Az automatizálás a raktári műveletek fellendítésének kulcsfontosságú részévé vált. Ez növelheti a hatékonyságot, a sebességet, a pontosságot és a biztonságot. Az elkövetkező években várhatóan valamennyi raktárművelet valamilyen szinten automatizált lesz. Valójában az automatizálás már most is jelentős piac, amely több mint 10 milliárd dollár éves globális kiadást jelent.

Rengeteg izgalmas feltörekvő technológia van a láthatáron, és úgy tűnik, hogy a megalapozottabb, bevált technológiák fogják a legnagyobb kezdeti elterjedést elérni. A legújabb iparági kutatások azt mutatják, hogy a raktározási műveletek 65%-a várhatóan szállítószalagokba és válogatórendszerekbe fektet be a következő 3 évben. 56%-uk ingajárati rendszereket fog alkalmazni, amelyek lehetővé teszik a raktárak számára, hogy növeljék az áteresztőképességet és a tárolási sűrűséget. Még a jól bevált technológiák – mint például a targoncadaruk és a hagyományos automatizált irányítású járművek (AGV) – is várhatóan viszonylag magas szintű automatizálást fognak alkalmazni.

Az ömlesztett áruk gyors és biztonságos szállításának egyik módja a targoncák (FLT) a raktárak automatizálásának népszerű formája. A modern FLT-k gyorsan fogyasztanak üzemanyagot, mivel folyékony gázzal működnek, nem pedig akkumulátorral. Ezért a saját központi ellátó tartállyal rendelkező raktárak profitálhatnak az automatikus feltöltési technológia előnyeiből. Ez azt jelenti, hogy mindig megvan a szükséges teljesítmény, ami növeli a termelékenységet és csökkenti az állásidőt.

Robotok

Ami a jövőt illeti, várhatóan a robotok kerülnek a középpontba. A raktárakban a robotok segíthetik a műveleteket hatékonyabbá és termelékenyebbé tenni, miközben csökkentik a hibákat és növelik a biztonságot. A becslések szerint 2025-re körülbelül 50 000 robotraktár lesz, több mint 4 millió robottelepítéssel. A robotokat már számos raktári funkcióra használják, a komissiózástól és csomagolástól kezdve a válogatáson, adagoláson, szállításon, ellenőrzésen és biztonságon át. Sok nagyvállalat fektet be ezekbe a feltörekvő technológiákba. 2021-ben az Amazon körülbelül 350 000 mobil egységgel rendelkezik.

A mobil robotok az elmúlt néhány évben felkapottak lettek. Számos tehetségük mellett különösen hasznosak az áruk raktári polcokról a teljesítési zónákra való áthelyezésében. Programozhatók olyan feladatok elvégzésére is, amelyeket hagyományosan szállítószalagok, kézi targoncák, kocsik és vontatógépek végeznek. A drónok is egyre fontosabbá válnak. Megfizethetőek, könnyen elérhetők a raktár bármely részére, hasznosak a készletkezeléshez (a vonalkódos technológiával párhuzamosan dolgoznak), és képesek támogatni a dolgozókat a szállításban és a kiszállításban.

Energiahatékonyság

A raktárak gyakran nagy energiaigényűek, a fűtéstől a hűtésig és világításig. Az Orlando Utilities Commission szerint az energiaköltségek általában a raktár működési költségvetésének 15%-át teszik ki. Ezért a vállalkozások azt szeretnék, hogy a raktárak energiahatékonyabbak legyenek. Ez a költségek csökkentése mellett minimálisra csökkenti a környezetre gyakorolt hatásukat és a kibocsátást.

A megújuló energia nagy szerepet játszik majd abban, hogy a raktárak fenntarthatóbbá váljanak. A rendelkezésre álló nagy tetőfelületeknek köszönhetően már tökéletesen be vannak állítva, hogy napelemekkel hasznosítsák a napenergiát.

A megújuló zöldgáz a jövőbeni fenntartható energiamix kulcsfontosságú eleme lesz. A raktárak megújuló energiát használhatnak majd fűtésre vagy akár targoncaflottájuk meghajtására is. Amint széles körben elérhetővé válik, a már kereskedelmi PB-gázzal működő raktárak áttérhetnek az olajról a megújuló zöldgázra, és szén-dioxid-semlegessé válhatnak anélkül, hogy bármilyen berendezést cserélnének.

A világítás egy másik nagy energiafogyasztó a raktárakban. Jelentős megtakarítás érhető el a hatékonyabb LED-ekre való frissítéssel, a tetőablakokkal több természetes fény bejutásával és a világítás hatékonyabb szabályozásával. Például egy raktárban lehetnek automatikus világítástechnikai területek, ahol nincs dolgozó ember.

Zöldebb, okosabb raktárak

Kétségtelen, hogy a raktárak egyre zöldebbek, és számos egyéb hatékonysági intézkedés is elérhető. Energiagazdálkodási rendszerek; hideg tetőrendszerek; sugárzó fűtőtestek; nagy volumenű, alacsony sebességű (HVLS) ventilátorok; zöld építőanyagok; és az anyagok csökkentésére, újrafelhasználására és újrahasznosítására irányuló intézkedések mind jelentős hatással lehetnek. Ezek a zöld kezdeményezések, amelyek a digitális intelligencia bevezetésével párosultak, növelték az automatizálást. Az új technológia megjelenése azt jelenti, hogy a jövőben valóban intelligensebb, fenntarthatóbb és termelékenyebb raktárra számíthatunk.

Összességében a raktározás jövője technológiai kérdés. A raktárak digitálisan intelligensek lesznek, és képesek lesznek hatékonyan kommunikálni. Például a raktárirányítási rendszerek megszervezhetik a szállítmányozás napi tevékenységeit és így tovább. A modern targoncák cseppfolyós gázra támaszkodnak, ami javítja a munkahelyi termelékenységet. A robotok a raktári dolgozókkal együtt működnek a munkaerő optimalizálása érdekében, a vállalatok pedig megújuló energiaforrásokba fektetnek be, hogy élen járjanak a fenntartható gyártásban. Hogyan fogja modernizálni a raktározást?