A Hydro Extrusion Hungary Kft. 32 milliárd forintból épít új öntödét Székesfehérváron, amelyhez a kormány 2,6 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyújt - jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter.

Dolgozók a Hydro Extrusion Hungary Kft. székesfehérvári üzemében a cég beruházásáról tartott sajtótájékoztató napján - Fotó: Vasvári Tamás / MTI

Szijjártó Péter hangsúlyozta: a magyar gazdaság hosszú távú növekedési pályája fenntartásában hatalmas szerepe van annak, hogy rendre tető alá tudnak hozni megállapodásokat a külföldi tulajdonú, Magyarországon működő multinacionális nagyvállalatokkal. Ilyen hazánkhoz lojális külföldi nagyvállalat a Hydro is, amely Székesfehérváron 90 ezer tonnás öntödét épít, beruházásával pedig hetven új munkahelyet hoz létre - tette hozzá.

A miniszter elmondta, hogy az új öntöde révén a cég teljes mértékben feldolgozza majd a működése során létrejövő hulladékot, vagyis környezetvédelmi szempontból is kiemelten fontos lépés az új üzem, amely a körforgásossá váló gazdaság mintapéldája lesz.

Vargha Tamás Székesfehérvár országgyűlési képviselője azt mondta, hogy ez a beruházás a Hydro és a város számára is különleges előnyöket kínál. "Ennél szebb karácsonyi ajándékot nem kaphatnánk" - fogalmazott.

Frank Iepema, a Hydro Extrusion Hungary Kft. ügyvezető igazgatója közölte, hogy az új öntödében mind a gyártásközi, mind a felhasználás utáni hulladékot fel fogják használni, ráadásul a legmodernebb ötvözetekkel gyártanak majd elektromos autókhoz alumínium alkatrészeket, akkumulátor tartókat. Megjegyezte: ahhoz, hogy továbbra is a cégcsoport legjobb sajtolóüzeme maradhassanak, elengedhetetlen volt egy saját öntöde megvalósítása.

A Hydro tevékenységi körébe tartozik az alumíniumformák préselése, bevonása, festése és feldolgozása, valamint pénzügyi és informatikai szolgáltatások nyújtása a Hydro Csoport európai tagjainak, a csoport egyik globális üzleti szolgáltató egységeként.

A nyilvános cégadatok szerint a mintegy másfélezer dolgozót foglalkoztató Hydro Extrusion Hungary Kft. tavalyi árbevétele 274,5 millió euro (100,7 milliárd forint), adózott eredménye 2,6 millió euró (954 millió forint) volt. 2019-ben a cég árbevétele 323,5 millió eurot (118,7 milliárd forint), adózott eredménye 1,7 millió eurót (624 millió forint) tett ki.