A Siemens új alkalmazása újító megoldásokkal teszi gördülékennyé az üzemek helyszíni karbantartását.

Illusztráció - Kép: Siemens

A Siemens Comos Mobile Worker néven új mobilalkalmazást jelentett be, amely az üzemi technológiák gyors és biztonságos karbantartásához az adatmenedzsment és a kiterjesztett valóság (augmented reality, AR) képességeit integrálja, így lehetővé teszi a vállalatirányítási, mérnöki, vezérlő és egyéb rendszerekből származó összes szükséges, élő és történeti adat vizualizálását és feldolgozását egy felhasználóbarát kezelőfelületen.

Az app fejlesztésében a mobil adatmenedzsment és az AR szakértőjeként ismert Augmensys GmbH működött közre. A Comos mérnöki szoftverrel kialakított, közvetlen kapcsolatának köszönhetően a mobil app minden műszaki adatot összekapcsol, és átfogó rálátást ad az üzemre.

A rendszerek közötti adatkapcsolat kétirányú, így a változtatások és a megjegyzések biztonságosan átvihetők és menthetők, a helymeghatározás szintén integrált adatai pedig a helyszíni navigációt segítik. A releváns információkat az AR funkció tableten, telefonon és okosszemüvegen is megjeleníti.

A felhasználó közvetlenül a helyszínen szerkesztheti az adatokat, a feladatvégzést dokumentálhatja az állapot „készre” állításával, és az adatcsomagokat fotókkal, jegyzetekkel együtt visszaküldheti a megfelelő rendszerekbe. Az így bevitt információt az erre jogosult alkalmazottak ettől kezdve elérik, és közvetlenül feldolgozhatják. A karbantartást végző technikus videóhíváson keresztül is elérhető, a nem tervezett leállások előfordulása ezáltal minimálisra csökkenthető vagy teljes egészében elkerülhető.

Az app felhasználási területei az üzembe helyezéstől kezdve az ellenőrzésen át a mobil karbantartásig és a szakértők távoli eléréséig ívelnek. Használatához folyamatos Ethernet hálózati kapcsolat sem szükséges, mert az offline funkció a menet közben feldolgozott adatokat visszamenőlegesen szinkronizálja a rendszerekkel.