A nemzetközileg is versenyképes hazai szociális robotikai ipar megalapozására és hosszú távú fejlesztésére kötött oktatási, kutatási együttműködési megállapodást pénteken a Debreceni Egyetem (DE) műszaki kara és az Enjoy Robotics Zrt.

Illusztráció - Fotó: This is Engineering

Az egyetemi-ipari összefogás révén tudományos, oktatási és ipari centrum jön létre a régióban a magyar és európai igényeknek megfelelő robotok hazai fejlesztésére és gyártására.

Husi Géza, a műszaki kar dékánja kiemelte: a robotok nem elveszik az emberek munkáját, hanem pótolják a hiányzó munkaerőt, többek között az egészségügy és a vendéglátás területén.

A kar valamennyi képzési területe részt vállalhat a közös munkában: az építészek a design, a gépészmérnökök a mozgatás-mechanika, a mechatronikai mérnökök a számítógépes vezérlés terén tudnak hozzájárulni a közös kutató-fejlesztő munkához, amely megköveteli az oktatók és hallgatók kutató- és tudományos tevékenységének erősítését, előtérbe helyezve a kreatív, innovatív gondolkodást - tette hozzá.

Csizmazia Tibor, az Enjoy Robotics Zrt. vezérigazgatója jelezte: a három éve megnyílt Enjoy Budapest robotkávézó üzemeltetési tapasztalatai alapján kifejlesztett pincér-, nővér- és kórházifertőtlenítő-robotok alapjait képezhetik a magasabb szintű együttműködésnek.

A szakember szerint néhány éven belül ezerszámra lesznek robotok Magyarországon is, óriási lesz a nemzetközi verseny, de csak a kreatív gondolkodású, magas színvonalon képzett mérnökök biztosíthatják a hazai robotgyártás versenyképességét. Már most be kell vonni az egyetemen az oktatókat, hallgatókat a kutatási, fejlesztési feladatok megoldásába és a fülesdi robotgyárban biztosítani kell számukra a gyakorlati megvalósítás élményét - mondta a vezérigazgató.

Korondi Péter, a projekt tudományos-szakmai vezetője hozzátette: a robotikai iparnak a szociális robotika lesz a legdinamikusabban fejlődő ága, a fejlődés üteme pedig akár tízszerese lehet a hagyományos ipari robotokénak.

"A szociális robotika területén alapvető irányzat az etorobotika, amelyet tekinthetünk hungarikumnak, mivel a világon egyedülálló módon hazánkban kiemelten fontos a barátságos robotok fejlesztése" - hangoztatta a professzor. Megjegyezte: az együttműködés bővíti a műszaki kar képzési kínálatát, oktatók és hallgatók számára egyaránt lehetőséget teremt arra, hogy az elméleti tudást a gyakorlatba átültetve részt vegyenek a hazai robotika fejlesztésében és gyártásában.