A Volkswagen és a Bosch bejelentette partnerségét, amelynek célja, hogy a két vállalat vezető szerepet töltsön be az akkumulátorgyártás iparosításában.

Illusztráció - Fotó: Markus Spiske

A két vállalat integrált akkumulátorgyártási rendszereket, valamint a gyártási és karbantartási támogatást tervez az akkumulátorcella- és rendszergyártók számára. A cél a költség- és technológiai vezető szerep kialakítása az akkumulátortechnológia iparosításában és a fenntartható, élvonalbeli akkumulátorok mennyiségi gyártásában.

A „helyi a helyiért” termelési megközelítés révén ez is egy lépés a szén-dioxid-semleges mobilitás célkitűzése felé. Csak Európában a Volkswagen-csoport hat cellagyár felépítését tervezi 2030-ig. A két vállalat célja, hogy az akkumulátor cellák és rendszerek nagyüzemi gyártásához szükséges folyamatok és alkatrészek teljes skáláját szállítsák.

A Volkswagen sajtóközleményében elmondta, hogy ez a szövetség mindkét partner számára előrelépést jelent az e-mobilitás világában a vezető szerep betöltése felé, valamint a partnerség egymást kiegészítő szakterületekre fog támaszkodni.

"Míg a Volkswagen nagyszabású autógyártó, és hamarosan vezető akkumulátorcella-gyártóvá válik, a Bosch kiváló know-how-val rendelkezik a gyár automatizálás és a rendszerintegráció terén" - olvasható a közleményben.

Thomas Schmall, a Volkswagen csoport igazgatótanácsának tagja elmondta, hogy Európának egyedülálló esélye van arra, hogy az elkövetkező években globális akkumulátor-erőművé váljon. "A Volkswagen és a Bosch meg fogja vizsgálni a lehetőségeket ennek az újszerű, több milliárd eurós iparágnak a fejlesztésére és alakítására Európában. Az e-mobilitás teljesen lokalizált európai ellátási láncának létrehozása Európában, minden bizonnyal ritka lehetőség az üzleti életben." - fogalmazott.

Rolf Najork, a Robert Bosch Group igazgatótanácsának tagja és a Bosch Rexroth igazgatótanácsának elnöke elmondta: „A Volkswagennel együtt keressük az utat az akkumulátor cellák gyártási folyamatainak iparosításához szabványosított berendezésekkel. Több mint 135 éves autóipari tapasztalatunkkal és bizonyított iparosítási szakértelmünkkel szeretnénk kiszolgálni az akkumulátorok iránti növekvő keresletet. Az európai iparnak megvan a lehetőség, hogy a gazdaság ökológiai átalakításának technológiai mozgatórugójává váljon."