Mesterséges intelligencia tudástárat jelentetett meg a Magyar Nemzeti Bank (MNB) és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME).

Illusztráció - Fotó: Jaredd Craig

A közlemény szerint a Gondolat Kiadó gondozásában megjelent Digitális transzformáció technológiai kérdései - Digitális lábnyomaink, mesterséges intelligencia, ipari IoT című tanulmánykötetet a BME Villamosmérnöki és Informatikai (BME VIK), valamint Gazdaság- és Társadalomtudományi Karának (BME GTK) oktatói írták az MNB és a BME közötti együttműködés keretében.

A kötet a technológiai kérdések társadalmi és üzleti vonatkozásait is vizsgálja, kitér a gépi tanulási modellek etikus használatának kérdéseire, a mesterséges intelligencia alkalmazásának hatására a pénzügyi folyamatokra.

A közleményben felidézik, hogy az MNB és a BME 2019 őszén kötött stratégiai együttműködési szerződést, amelynek nyomán szerteágazó műhelymunka zajlik a Műegyetemen a két szervezet szakértői részvételével.

Az idén három kutatóműhelyben - a Digitalizáció, Mesterséges Intelligencia és Adatkorszak, valamint a Zöld Pénzügyek, a Zöld Gazdaság és Felsőoktatási Innováció - folytatja a közös programokat a jegybank és az egyetem - írják a közleményben.

Ismertetik, hogy a kutatók a digitális transzformáció témaköréhez kapcsolódóan a banki szoftverek felhasználói szempontú elemzésével, valamint a kis- és középvállalkozói ökoszisztéma hajtóerőivel, a digitális jegybankpénz kérdéseivel, a blokklánc technológia jövőjével is foglalkoznak. A Zöld Pénzügyek Műhelyben a zöld számviteli logika, a nagyvállalati zöldtanácsadás, valamint az energiahatékony mobilitás témaköreit elemzik a szakértők, szorosan együttműködve a BME Zéró Karbon Központjával is.