A tokiói székhelyű Japan Space Systems bejelentette, hogy 2025-re olyan űrben működő napelemes rendszert mutat be, amely műhold segítségével gyűjti össze a nap energiáját, és továbbítja a Földre.

Illusztráció - Fotó: NASA

Ha minden a tervek szerint halad, ez lenne az űrben termelt és a Földre továbbított napenergia első technikai bemutatója. A technológia magában foglalná azt a lehetőséget, hogy végső soron korlátlan tiszta energiát biztosítson, és fontos szerepet játszhatna abban, hogy a társadalmat leválassza a fosszilis tüzelőanyagok használatáról.

"Az űrben használt napenergia hatalmas mennyiségű tiszta, szén-dioxid-mentes energiát képes eljuttatni a Föld lakosságához minden nap, az év 365 napján" - mondta Dale Skran, az egyesült államokbeli non-profit, National Space Society ügyvezető igazgatója.

"Új ismeretekre nincs szükség a fizikában, viszont most pénzt kell költenünk az SSP megvalósítására, hogy beválthassa a hozzá fűzött reményeket" - tette hozzá.

Az Egyesült Királyság javaslatot is dolgozott ki saját, 2040-re működő űrnapelem-műholdjára: "Az űralapú napenergia egy megújuló technológia, amely folyamatos alapterhelési energiát biztosít, és nagy léptékben elérhető lehet. További kutatások indokoltak, mivel új lehetőségeket kínálhat, és hozzájárulhat a nettó nulla kibocsátás megvalósításához."

A terv arra is rámutat, hogy az új technológia műszakilag megvalósítható, környezetbarát és megfizethető.

John C Mankins, a NASA egykori mérnöke és nemzetközileg elismert űrszakértője a következőket mondta: "Hagyományosan az űrben használt napenergiát műszakilag megvalósíthatónak tartották, de gazdaságilag nem bizonyult versenyképesnek más villamosenergia-termelési formákkal szemben. Azonban a robotika fejlődése várhatóan a nagy űrrendszerek építését és üzemeltetését sokkal olcsóbbá teszi, mint az “űrsétáló” űrhajósok alkalmazása.”

“Az újrafelhasználható hordozórakéták, például a SpaceX Starship generációjával gyorsan közeledünk az “orbitális repülés” korszakához.” - tette hozzá.

Mankins véleménye szerint "a több millió pizzásdoboz méretű, önösszeszerelő "szendvicspanelből" álló, egyik oldalon napelemekkel, a másikon jeladókkal rendelkező moduláris kialakítások méretgazdaságosságot hoznak, és sokkal megfizethetőbbé teszik az űrben használt napenergiát, mint valaha."

A japánon terve az ötletben rejlő lehetőségek több évtizedes tanulmányozása után született meg. Ha a demonstráció működik, annak óriási hatása lehet az energiaiparra a jövőben.