A német elektrolízis specialista, ThyssenKrupp kivitelezési szerződést írt alá a Shell-lel a rotterdami kikötőben zajló „Holland Hydrogen I” projektre.

Illusztráció - Fotó: Alex Duffy

A szerződés értelmében a ThyssenKrupp Uhde Chlorine Engineers egy 200 MW-os elektrolizáló üzemet tervez és gyárt le a nagyméretű, 20 MW-os lúgos víz elektrolízis modulja alapján.

Az elektrolizátorok első építési munkálatai valószínűleg 2022 tavaszán kezdődnek. A Shell végső befektetési döntése a „Holland Hydrogen I” megépítéséről idén várható, ezt követően pedig a gyártás tervezett megkezdése 2024-ben lesz.

„Alig várjuk, hogy támogassunk egy jelentős hidrogénközpont felépítését Közép-Európában, és hozzájáruljunk Európa zöld energiára való átállásához. Nagyszabású szabványos modulméretünkkel tovább erősítjük a Shell hidrogénstratégiáját. Partnerségünk tökéletesen ötvözi mérnöki kiválóságunkat a Shell, egy nagy globális energiaszereplő kompetenciájával.” – mondta Christoph Noeres, a ThyssenKrupp Uhde Chlorine Engineers Green Hydrogen részlegének vezetője.

A „Hydrogen Holland I” hidrogénprojekt létesítményének központja egy 2 hektáros - három futballpálya méretű - csarnok lesz. Zöld hidrogént állítanak elő az ipar és a közlekedési szektor számára. A villamos energiát a Hollandse Kust (Noord) tengeri szélerőműpark biztosítja majd, származási garanciákkal.

A hidrogént egy körülbelül 40 km hosszú csővezetéken keresztül lehet szállítani, amely az üzemtől a Shell Energy and Chemicals Park Rotterdamig tart.

A nettó nulla az első számú prioritás az üzem számára: ahol csak lehetséges, újrafelhasználható építőanyagokat alkalmaznak, és napelemeket építenek be az erőmű külső falaiba.