Az Európai Bizottság új szabványosítási stratégiát terjesztett elő a szabványosítás egységesítésére az egységes piacon belül és világszinten - közölte a brüsszeli testület.

Illusztráció - Fotó: Guillaume Périgois

Az uniós bizottsági közlemény szerint az új stratégia arra irányul, hogy megerősítse az Európai Unió globális versenyképességét, megteremtse az ellenállóképes, zöld és digitális gazdaság létrejöttének feltételeit, és érvényre juttassa a demokratikus értékeket a technológiai alkalmazásokban.

"A klímasemleges, ellenállóképes és körforgásos gazdaság kiépítésére irányuló uniós törekvéseket nem lehet megvalósítani európai szabványok nélkül" - fogalmaztak.

Ahhoz, hogy az EU továbbra is meghatározó szerepet töltsön be világszinten a szabványalkotás terén, elengedhetetlen, hogy vezető szerepet töltsön be a legfontosabb nemzetközi fórumok és intézmények munkájában, és hogy szabványosítási tevékenysége globálisan is "nyomot hagyjon". A globális szabványok kialakítása révén az EU világszerte érvényre juttathatja értékeit, egyúttal pedig lépéselőnyhöz juttatja az uniós vállalkozásokat.

Az uniós bizottsági közlemény Thierry Bretont, a belső piacért felelős biztost idézte, aki azt mondta: az elfogadott stratégia egyértelművé teszi az EU szabványügyi prioritásait, és megteremti a feltételeket ahhoz, hogy az európai szabványok világszerte meghatározóak legyenek.

A brüsszeli testület emlékeztetett: a szabványok az EU egységes piacának és globális versenyképességének alapját jelentik. A gyártók szempontjából a szabványok biztosítják a termékek és szolgáltatások együttműködő képességét, csökkentik a költségeket, javítják a biztonságot és előmozdítják az innovációt. A szabványok biztosítják, hogy egy áru vagy szolgáltatás legyen a céljának megfelelő és biztonságos, és ne károsítsa az embereket vagy a környezetet. A harmonizált szabványoknak megfelelés szavatolja, hogy a termékek megfelelnek az uniós jognak - tették hozzá.