A csaknem 5 milliárd forintos fejlesztést a nagyvállalati beruházási támogatási program keretében a kormány 2,4 milliárd forint vissza nem térítendő támogatással segítette.

Dolgozó a Törökszentmiklósi Mezőgazdasági Zrt. új tejüzemében az átadás napján
Fotó: Mészáros János / MTI

Rákossy Balázs, a Pénzügyminisztérium európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára kiemelte: a tejüzem hozzájárul a vállalat kapacitásainak bővüléséhez, és ahhoz, hogy egyre több magyar ember asztalára juthasson el a jó minőségű törökszentmiklósi tej.

Kitért arra, hogy a Nagyvállalati beruházás támogatási program a kormány egyik legeredményesebb beruházásösztönző intézkedése, amelynek keretében az elmúlt hat évben 240 támogatási szerződést kötöttek a növekedésre kész hazai vállalkozásokkal. A szerződések révén a cégek csaknem 206 milliárd forint vissza nem térítendő támogatáshoz jutottak, ennek eredményeként - a kivitelezés alatt álló beruházásokkal együtt - 506 milliárd forint értékű fejlesztés valósul meg Magyarországon.

Horváth László, a Törökszentmiklósi Mezőgazdasági Zrt. tulajdonosa elmondta, hogy az új tejüzemben a teljesen robotizált rendszer lehetővé teszi, hogy a szomszédos, felújított szarvasmarha telepen élő tehenek által termelt tej egy csővezetéken keresztül kerüljön a tejüzembe. Ott automatizált gépek végzik a tej feldolgozását, így emberi kéz érintése nélkül kerül a kiváló minőségű magyar tej és tejtermék a végső felhasználóhoz.

Az eseményen részt vett többek mellett Marczinkó Zoltán, a Pénzügyminisztérium (PM) munkaerőpiacért és vállalati kapcsolatért felelős helyettes államtitkára, Berkó Attila, Jász-Nagykun-Szolnok megyei kormánymegbízott és Markót Imre, Törökszentmiklós polgármestere (Otthonunk Szentmiklós Egyesület) is.

A vállalat közleménye szerint a zöldmezős beruházással létesült komplex tejfeldolgozó üzem napi 30 ezer liter, évi 10-11 millió liter tehéntej feldolgozását teszi lehetővé. Az üzemelés első szakaszában a vállalat saját, holstein fríz állománya által termelt 15 ezer liter tejet kívánja feldolgozni - közölték. A cég sajátmárkás tejtermékekei a Szenttamási Tej nevet viselik.