A Mol Petrolkémiai Zrt. hatvanötmilliárd forint értékű zöldmezős fejlesztéssel propilénüzemet létesít Tiszaújvárosban, ami a hazai tulajdonú vállalatok által idén eddig bejelentett legnagyobb beruházás – közölte a tárca közleménye szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Tiszaújvárosban.

A Mol épülő poliol üzeme Tiszaújvárosban - Fotó: Vajda János / MTI

A tárcavezető az alapkőletételen arról számolt be, hogy a 2024 végéig megvalósuló projektet az állam ötmilliárd forinttal támogatja, így hozzájárulva 1200 munkahely megőrzéséhez a vegyipari alapanyagok gyártásával foglalkozó vállalatnál.

Beszédében kiemelte, hogy ez az idén bejelentett második legnagyobb beruházás Magyarországon, de a legnagyobb, amelyet magyar cég hajt végre. Örömtelinek nevezte, hogy a Mol az új világgazdasági realitásokra reflektálva következetesen viszi végig új stratégiáját, amely szerint a feldolgozott kőolajat már kevésbé üzemanyaggá, semmint tartós fogyasztási cikkek gyártására alkalmas alapanyaggá érdemes felhasználni.

Rámutatott, hogy a cég hosszú távú működőképességét garantáló fejlesztés során a környezetvédelmi szempontokat is figyelembe vették, így évente mintegy 40 ezer tonna szén-dioxid-kibocsátását előzhetik meg, és a technológiai szennyvízkibocsátás szintje is "konvergál a nullához".

Hernádi Zsolt, a Mol elnöke  felszólalásában kijelentette: mára a fenntartható vegyipar fellegvárát hozták létre Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, továbbá hangsúlyozta, hogy napjainkban az ellátási láncok újraalakulóban vannak, újra kell gondolni az eddig kész tényként kezelt megoldásokat, ami felgyorsítja az iparági transzformációt. "Egyszerre kell gyorsnak és okosnak lennünk".

A Mol Petrolkémia új propilén üzeme százezer tonna propilént állít majd elő, így jelentős mértékben fedezi a Mol vegyipari alapanyagigényét, és növeli a vállalat önellátását. Ez az üzem biztosít majd propilént az épülő poliol komplexumnak is, amellyel Tiszaújváros a régió vegyipari fővárosává léphet elő. A két üzem megépítése több ezer embernek ad munkát, és hosszú távon is versenyképes munkahelyeket teremt.

Hozzátette: az új propilén üzem megépítése szervesen illeszkedik a Mol-csoport frissített Shape Tomorrow 2030+ stratégiájába, hiszen a fejlesztés segítségével  a vállalat fokozatosan növelni tudja a nem motorüzemanyag típusú termékek arányát. A Mol-csoport a következő években mintegy 4,5 milliárd dollárt fordít olyan beruházásokra, amelyek Tiszaújvárost a régió elsőszámú vegyipari központjává emelik.