Megnyílt a 40. Construma nemzetközi építőipari szakkiállítás szerdán Budapesten, a Hungexpo vásárközpontban több mint 400 magyarországi és külföldi kiállító mutatja be termékeit, szolgálatatásait április 6. és 10. között.

Érdeklődők a 40. Construma nemzetközi építőipari szakkiállításon - Fotó: Máthé Zoltán / MTI

Gyutai Csaba építésgazdasági intézkedések összehangolásáért felelős kormánybiztos a rendezvény megnyitóján elmondta, jó állapotban van a magyar építésgazdaság: az ágazatot a 2020-as visszaesés után 2021-ben gyors visszapattanás jellemezte.

Tavaly a kivitelezői szektor kibocsátása 5388 milliárd forint volt, ami a magyar GDP 6 százaléka, az alapanyag- és késztermékgyártó szektor kibocsátásával együtt az építésgazdaság - az autóiparhoz hasonlóan - már majdnem 11 százalékot képvisel a magyar gazdaságban. Az eredmények azt mutatják, hogy a magyar építőipar továbbra is a magyar gazdaság húzóágazata lesz - tette hozzá.

A pandémia és az annak következtében megjelent alapanyaghiány miatt tavaly a kormány néhány terméknél export regisztrációt vezetett be, a cement, a kavics és a homok árát pedig befagyasztották. Utóbbiakról megjegyezte, hogy ezen intézkedés fenntartása továbbra is indokolt.  

A kormánybiztos kiemelte, 2022-ben a háború következtében fel kell készülni bizonyos alapanyagoknál - különösen a fém és az acél termékeknél - a hiányra. Úgy vélte a problémára reagálva születnek majd kormányzati intézkedések, de a szektornak önmagának is meg kell találnia a szükséges forrásokat Európán belül és kívül is az ágazat további működése érdekében.

A magyar építésgazdaság import kitettsége 55-60 százalék, ezért a helyzet megváltoztatása érdekében Gyutai Csaba szerint beruházásokra van szükség az alapanyagiparban. Az építőipar előtt álló kihívások közül említette még a digitalizációt és a hatékonyság növelését is.

Ganczer Gábor, a Hungexpo Zrt. vezérigazgatója köszöntőjében elmondta, új időszámítás kezdődik a Hungexpo és így a Construma életében is. A Hungexpo 55 milliárd forintos beruházásnak köszönhetően újjászületett. Kiemelte, a Construma a régió legnagyobb építőipari seregszemléje volt és maradt a járvány és a háború dacára is. A rendezvény a szakmai bemutató mellett a lakásukat, házukat felújító tízezrek ötletforrása is.

A megnyitót követően adták át a Construma díjakat. Idén ezt az elismerést az EU-Solar Zrt., a Grand Union Kft., a Leier Hungária Kft., a Mapei Kereskedelmi Kft., valamint a Masterplast Hungária Kft., és a Rotovill Kft., illetve a Szépítők Bemutatóterem Kft. vehette át.  

A kiállítás a szakma és a nagyközönség számára is nyitott, az előbbieket elsősorban szerdától péntekig, az utóbbiakat szombat-vasárnap várják.