Az ABB robot a Parley Ocean Plastic® újrahasznosított anyagát használja a di-zájner termékek előállításához, a 3D-s nyomtatás additív gyártástechnológiája se-gítségével. A személyre szabott termékeket a helyszínen gyártják, melyeket az ügyfelek akár helyben meg is vehetnek.

Fotó: ABB

A kiskereskedelem jövőjébe egy izgalmas 3D nyomtatási bemutatón keresztül nyerhettek bepillantást az érdeklődők egy ABB robot segítségével London egyik legjelentősebb áruházában, a Selfridgesben, az Oxford Streeten. A bemutatót áprilisban, egy kirakatban tekinthették meg a vásárlók, ahol láthatták azokat a különféle személyre szabott dizájntárgyakat, melyek egy ABB robot segítségével 3D nyomtatással készültek Parley Ocean Plastic®-ból, azaz a Parley globális tisztítóhálózatából összegyűjtött tengeri műanyaghulladékból.

A 3D nyomtatási bemutató a Selfridges SUPERMARKET koncepció része, amely elgondolkodtatja a fogyasztókat arról, vajon hogyan készülnek az általuk vásárolt áruk, és ez milyen hatást gyakorol a környezetre.

„Bár a széleskörű választék nagyszerű a fogyasztók szempontjából, ennek árát a környezet fizeti meg, mivel a termékeket és a csomagolást gyakran úgy dobják ki, hogy nem gondolnak arra, hogy hová kerülnek, vagy hogy újrahasznosítják-e ezeket” – mondja Marc Segura, az ABB robotikai divíziójának elnöke. „Azzal, hogy az óceánokból származó műanyagot újra felhasználjuk a formatervezett tárgyak nyomtatásához, segítünk rávilágítani a robotok fontos szerepére a fenntartható gyártási folyamatok létrehozásában, amelyek központi szerepet játszanak egy körforgásos gazdaságban.”

A Parley for the Oceans környezetvédelmi szervezettel és globális hálózattal, valamint a Nagami innovatív dizájnmárkával együttműködve a bemutatón az ABB RobotStudio® szimulációs szoftvere és egy IRB 6700 robot különféle bútorokat, háztartási eszközöket és egyéb tárgyakat hozott létre a Parley Ocean Plastic® műanyagból, nyomtatásos technikával. A robot a Nagami egyedi műanyag extruderével nyomtatta ki a tárgyakat, amelyeket a vásárlók egy képernyőn választhattak ki és készíthettek el megrendelésük alapján, a helyszínen.

„A Parley Ocean Plastic®-ot azért fejlesztettük ki, hogy a tengeri műanyagszennyezésre, valamint óceánjaink pusztulására reagálva változást idézzünk elő” – mondja Cyrill Gutsch, a Parley alapítója és vezérigazgatója. „Két iparági vezető céggel, az ABB-vel és a Nagamival együttműködve mostantól a világon bárhol igény szerint nyomtathatunk, hogy a problémát megoldássá alakítsuk. Azon túlmenően, hogy a Selfridge Áruházhoz hasonló kiskereskedelmi helyszíneken történő nyomtatás hatalmas hulladékcsökkentési potenciált jelent, szeretnénk ezt a technológiát arra is használni, hogy a helyi közösségek világszerte üzleti lehetőségekké és hasznos tárgyakká változtathassák a helyi műanyagszennyezést. Az óceánokért, az éghajlatért és az életért.”

A kiskereskedelmi élmény robotizált átalakítása

A bemutató nemcsak az ökoinnováció jelentőségét hangsúlyozza, hanem segít rávilágítani a robotos automatizálásban rejlő szélesebb körű lehetőségekre is, amelyek segítik a kiskereskedőket abban, hogy vásárlókat vonzzanak üzleteikbe. A robotokat már most is egyre nagyobb számban alkalmazzák a készlet- és szállítási menedzsmentben, valamint az üzleten belüli szolgáltatások esetében is, és a Coherent Market Insights kutatószervezet becslése szerint számuk 2028-ra várhatóan 30 százalékkal növekszik majd a kiskereskedelemi szektorban.

„A robotokat egyre inkább arra használják, hogy a vásárlókat visszacsalogassák a bevásárlóutcára” – mondja Segura. „Úgy véljük, hogy a jövőbeni felhasználásukat három fő trend határozza majd meg: a mikroteljesítés, melynek során a robotokat az üzletekben alkalmazzák, hogy elvégezzék a rendelések teljesítését és kiszállítását; a személyre szabás, ahol a robot a vásárló egyedi igényei szerint készíti el az adott terméket, kiegészülve az automatikus személyre szabás lehetőségével, azaz a korábbi vásárlási szokásokra vonatkozó adatok alapján történő új lehetőségek ajánlásával; és a "kiskereskedelmi szórakoztatás", ahol a robotot egy interaktív kiállítás vagy bemutató részeként a vásárlók tájékoztatására vagy szórakoztatására használják.”

Az egyik példa erre az ABB robotdemója a német Solebox divatáru üzletében, Berlinben, amely a vásárlók által egy képernyőn kijelölt cipőket lehet kiválasztani. Ha a cipő nem kényelmes, esetleg a vásárló valami mást szeretne kipróbálni, a robot kiveszi a fiókból, és visszateszi a polcra. A kínai mobilkommunikációs vállalat, a Huawei, illetve az ABB által közösen kifejlesztett kiskereskedelmi kioszk segítségével az ügyfelek számos készüléket, például okostelefonokat és táblagépeket gyűjthetnek össze. A nagy forgalmú helyekre tervezett kioszk az ABB FlexBuffer rendszerét használja az online megrendelt vagy a helyszínen vásárolt eszközök kiválasztásához. A kiválasztott termékek egy gyűjtőfiókba kerülnek, ahonnan a vásárlók ezután elvihetik őket.

„A kiskereskedők számára izgalmas lehetőségeket tartogat a robotok alkalmazása az üzletekben a pult mögött, és a vásárlótérben egyaránt” – összegzi Marc Segura. „Azáltal, hogy a robotok az üzleten belül elvégzik a mikroteljesítési műveleteket, a személyzet felszabadul azok alól a feladatok alól, amelyek során emberekkel direkt módon kell foglalkozniuk, így több figyelmet fordíthatnak arra, hogy a vásárlóknak jobb, teljeskörűbb élményt nyújtsanak.”

„Amint azt a Selfridges Áruházban bemutatott installáció is mutatja, a robotok akár az üzlethelyiségekben is használhatók, ezzel lehetővé téve az áruk személyre szabott előállítását a fogyasztás helyén, ami a kiskereskedelmi élmény új dimenzióját teszi elérhető.”

Ez az új ügyfélszegmens tovább bővíti az ABB portfólióját szélesebb körű stratégiájának részeként, amely az új és nagy növekedési potenciállal rendelkező szegmensek – többek között a logisztika, az egészségügy és az építőipar – felé történő terjeszkedés felgyorsítására irányul.

A Parley for the Oceans egy olyan globális hálózat, ahol a kreatív iparágak, márkák, kormányok és környezetvédelmi csoportok alkotói, ötletgazdái és vezetői találkoznak, hogy felhívják a figyelmet az óceánok szépségére és törékenységére, és együttműködjenek olyan projektekben, amelyek megfékezhetik az óceánok pusztulását. A szervezet olyan jelentős parterekkel működik együtt, mint az Adidas, az Anheuser Busch InBev (Corona), az American Express, a Maldív Köztársaság, az ENSZ, a Világbank, ezen kívül a tudomány, a művészet, a divat, a dizájn, a szórakoztatás, a sport, az űr- és az óceánkutatás világát képviselő számos együttműködő féllel áll partnerkapcsolatban. Tudjon meg többet és csatlakozzon a mozgalomhoz a www.parley.tv oldalon.

Az Ocean Plastic® a Parley prémium anyagokból készült termékcsaládja, amelyet a Parley globális tisztítóhálózata és partnerei távoli szigetekről, part menti közösségekből és partvonalakról visszanyert, újrahasznosított tengeri műanyaghulladékból és halászati eszközökből hozott létre.

ABB (ABBN: SIX Swiss Ex) egy olyan globális piacvezető technológiai cég, amely energiát ad a társadalom és az ipar átalakulásához a még termelékenyebb, ugyanakkor fenntartható jövő megvalósítása érdekében. Az ABB folyamatosan tágítja a technológia határait azzal, hogy villamosítási, robotikai, automatizálási és mozgásvezérlési portfóliójához szoftvereket rendel, és ezzel új szintre emeli azok teljesítményét. A kiválóság több mint 130 évre visszatekintő történetével rendelkező ABB sikereinek kovácsa a világ több mint 100 országában dolgozó körülbelül 105.000 tehetséges munkavállalója.  www.abb.com

Az ABB Robotics & Discrete Automation úttörő szerepet játszik a robotika, a gépautomatizálás és a digitális szolgáltatások területén, valamint innovatív megoldásokat kínál az iparágak széles skálája számára, az autóipartól az elektronikán át egészen a logisztikáig. A világ egyik vezető robotikai és gépautomatizálási beszállítójaként több mint 500.000 robotmegoldást szállítottunk már le. Minden ügyfelünknek segítünk a termelékenység, a flexibilitás növelésében, valamint az egyszerűsítésben és a végtermékek minőségének javításában. Támogatjuk átalakulásukat a jövő összekapcsolt és együttműködő gyárává válásában. Az ABB Robotics & Discrete Automation több mint 11.000 embert foglalkoztat több mint 100 helyszínen és 53 országban. go.abb/robotics

Magyarországi vállalata, az ABB Kft. 1991-ben alakult, és azóta az egyik vezető szállítóként van jelen a hazai közmű, valamint energetikai szektorban.