Júniusban majdnem két éve, 22 hónapja a legkevésbé nőtt az euróövezeti feldolgozóipar teljesítménye az S&P Global gazdaságkutató intézet (korábban IHS Markit) beszerzésimenedzser-indexének pénteken publikált végleges értéke alapján.

Illusztráció - Fotó: Pexels

Az S&P Global euróövezeti beszerzésimenedzser-indexe (BMI) 52,1 pontra csökkent júniusban a májusi 54,6 pontról, ami a feldolgozóipari teljesítmény 2020 augusztusa óta leglassabb növekedésére utal. Az index végleges értéke kissé jobb lett az előzetes 52,0 pontnál. 
 
A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági tevékenység teljesítményének növekedését, 50 pont alatti értéke pedig zsugorodását jelzi. 
 
Az index összetevői közül a feldolgozóipar termelési volumenének mutatószáma viszont két év óta, a járvány mélypontja óta először csökkent, 49,3 pontra a májusi 51,3 pontról. Az új megrendelések beérkezése és ezen belül az exportmegrendelések visszaestek. 
 
A fel nem dolgozott megrendelésállomány csökkent, közel két év óta először, mivel a vállalatok a csökkenő kereslet miatt a még nem teljesített megrendelések befejezésére összpontosították kapacitásukat. A felmérés már kimutatta az ellátási láncok stabilizálódásának jeleit is. A megrendelések átfutási ideje ugyanis másfél éve a legkevésbé nőtt a hónap folyamán. Az inflációs nyomás is enyhült, mind az inputköltségek, mind a kibocsátási árak lassabb ütemben emelkedtek. 


 
"A kereslet most gyengül, mivel a cégek jelentése szerint a vevők egyre óvatosabban kezelik a kiadásaikat az emelkedő árak és a bizonytalan gazdasági kilátások függvényében" - kommentálta a felmérés megállapításait Cris Williamson, az S&P Global Market Intelligence vezető közgazdásza. 
 
"A visszaesés mértéke a következő hónapokban várhatóan tovább erősödik. Mind a nyersanyagkészletek, mind az eladatlan készletek növekednek a vártnál alacsonyabb termelési, illetve értékesítési volumenek miatt, ami arra utal, hogy a készletkorrekció az elkövetkező hónapokban további húzóerőként fog hatni az ágazatra. Közben csökkennek a hátralékos munkák, ami gyakran előjele annak, hogy a vállalatok csökkentik a működési kapacitást, és a kilátásokba vetett üzleti bizalom az elmúlt két év legborúsabb szintjére esett vissza" - mutatott rá. 
 
Számos fontos alapanyag ellátása is korlátozott, és az energia- és élelmiszerellátással kapcsolatos aggodalmak fokozzák a jövővel kapcsolatos borúlátást. A kereslet közelmúltbeli gyengülésének egyik pozitívuma az ellátási lánc bizonyos korlátainak enyhülése, ami hozzájárult az ipari termékek inflációs nyomásának mérsékléséhez. Egyre valószínűbb, hogy a feldolgozóipar recesszióba csúszik, az árnyomásnak a harmadik negyedévben tovább kell enyhülnie" - mondta Chris Williamson.