Az Energofish Kft. marcali telephelyén új csarnoképítéssel kívánja növelni a horgászcikk gyártás hatékonyságát. A Széchenyi Terv Plusz program keretében, az Európai Regionális Fejlesztési Alapból és hazai központi költségvetési előirányzatból 162,94 millió forint feltételesen vissza nem térítendő támogatás formájában valósul meg.

Illusztráció

A nyugati piacokra való betöréshez és a megnövekedett horgászcikk iránti kereslet miatt az Energofish Kft.-nek nagyobb készletekre van szüksége, amit a marcali telephelyen új csarnok építésével kíván megoldani. A 162 942 475 Forint összegű európai uniós támogatás segítségével az új 602 nm-es csarnokban nemcsak az új raktározási rendszer tud majd hatékonyan működni, hanem kellő hely marad az eddigi gyártósoroknak és az újonnan beszerezni kívánt csomagoló gépnek is egyaránt. A fejlesztés célja, hogy növelni tudja a munkavállalóik számát, új munkahelyeket teremt és erősíti az export tevékenységét.

Az ünnepélyes projektindító rendezvényen Karcsai Dávid, az Energofish Kft. Pályázati és Innovációs Menedzsere elmondta, hogy a marcali telephelyen a csarnok bővítés egyik alapvető célja a hatékonyabb alapanyag felhasználás, a készletek átláthatóságának javítása és a gyártási kapacitás megnövelése. Az újonnan telepített gyártósorok kevesebb selejt legyártását végzik, ezzel csökkentik a hulladék mennyiségét is.

 


Az új csarnok kialakítása lehetővé teszi a Lean folyamat bevezetését is, mivel lehetőség nyílik a folyamatos áramlás biztosítására. A cég saját gyártású termékei között etetőanyagok, horgász készségek, csalik találhatók meg elsősorban, de intelligens horgászeszközök, valamint saját, Ibite márka alá tartozó okos megoldások is. A horgászat és a modern technológia találkozása jelenti az egyik potenciális fejlődési, piacszerzési utat, melyet a vállalat maximálisan igyekszik kihasználni és ezen fejlesztéseiket szabadalmakkal is megóvni és árbevétel növelést elérni. Az üzemcsarnok bővítése lehetővé teszi a géppark növelését, a kreatív részleg bővítését, az egész raktározási és logisztikai bővítést, valamint a vállalatirányítási rendszer magas szintre való tovább fejlesztését. Az új csarnoképítéssel a fejlesztés célja a gyártás minőségi szintre emelése.

A beruházás helyszíne Marcaliban található. A csarnok építésének, az egyedi csomagoló gépsor legyártásának, a Vállalatirányítási rendszer bővítésének és bevezetésének várható ütemterve: 2023 II. negyedév, a teljes projektzárást pedig 2024 I. negyedévben tervezi.