A Reuters forrásai szerint a Biden-kormány további szigorításokra készül a Kínával szemben a chipek exportkorlátozásaival kapcsolatban, azonban hivatalos megerősítés még nem érkezett.

Illusztráció: Pixabay

Az fejlett AMD és NVIDIA AI-chipek Kínába exportjának megtiltása nagy port kavart az utóbbi hetekben. Az elemzők szerint bár Kínában jelenleg súlyos problémák adódhatnak emiatt számos ágazatban, hosszútávon mégis a kínai riválisok járhatnak jól a helyzettel.

Az újabb állítólagos szankciókról a jelentések alapján már értesítette az USA. A 14nm alatti, AI-képes chipek és chipgyártó eszközök exportja is tilos lehet Kínába és a kínai cégeknek. Az NVIDIA, AMD, és az Intel is érintettek, azonban nem nyilatkoztak még a témával kapcsolatban.

Az egész ágazatot érintő újabb törvényeket állítólag jövő hónapban mutathatják be, valamint számítani lehet arra is, hogy az USA a szövetségesei támogatását is kérheti. Azt, hogy Kínára miképp fognak hatni az intézkedések nehéz megmondani. Az egyik lehetőség, hogy nagyon lemaradnak, hiszen állítólag nincsenek saját eszközeik és kellő tudásuk a legmodernebb chipek gyártásához, a téren az USA, Tajvan és Dél-Korea uralja a piacot. A másik lehetőség viszont, hogy hosszú távon a kínai riválisok felzárkóznak és nem lesznek kiszolgáltatva más országok technológiájának.