Hatmillió eurós tőkebefektetéshez jutott a bécsi és budapesti központokkal működő egészségügyi technológiai startup, a XUND Solutions GmbH - közölte a cég az MTI-vel.

Illusztráció: Pixabay

Tájékoztatásuk szerint a startup megoldása mesterséges intelligencia felhasználásával automatikusan dolgoz fel több millió orvosi publikációt, majd a tüneteket, a személyes kockázati tényezőket és a páciensek demográfiai adatait figyelembe véve külső beavatkozás nélkül azonosítja a betegségeket. A rendszer alapjául szolgáló algoritmus több éves kutatás és fejlesztés eredménye; nemcsak több mint 4000 ismert betegség és egészségügyi állapot azonosítására képes, hanem megoldást is kínál a betegségek megelőzésére és kezelésére.

A XUND 2018-as alapítása óta a termékfejlesztésen túl egy tanúsítási folyamaton is átesett, a technológiát a saját területén az új, szigorú európai jogszabály szerint regisztrálták orvostechnikai eszközként - közölték.

A terméket mintegy 10 fizető ügyfél használja négy országban, kórház, gyógyszergyártó, egészségbiztosító és digitális egészségügyi szolgáltató is van az ügyfelek között - ismertette a XUND.

A befektetést a termék továbbfejlesztésére és új modulokkal történő bővítésére fordítják, emellett tovább terjeszkednének Németországban, Ausztriában és Svájcban, valamint belépést terveznek egyebek mellett a brit és a francia piacra. Középtávú cél a terjeszkedés az Egyesült Államokban, az amerikai egészségügyi hatóságnál elindított tanúsítási folyamattal megkezdődött a piacralépés előkészítése.

A cégnek jelenleg 40 munkavállalója van, operatív irányítását és a növekedést segítő feladatokat Bécsből végzik, a csapat másik fele Budapesten főként a technológiai fejlesztésért és az orvosszakmai támogatásért felel. A közelmúltban Londonban is nyitottak irodát.

A XUND tájékoztatása szerint a most lezárt befektetés az eddigi egyik legnagyobb magvető befektetés Ausztriában és Magyarországon. A finanszírozási kört a globális tech piacon aktív brit befektetési társaság, az MMC Ventures és a világ egyik legnagyobb életbiztosítójának kockázatitőke ágazata, az amerikai MassMutual Ventures vezette. Melléjük csatlakozott a svájci Roche csoporthoz tartozó német RoX Health és az osztrák Lana Ventures. A XUND korábbi támogatói - a Peak Pride, a Tyrolean Business Angel GmbH és a Schütz Family Office - szintén részt vettek a mostani befektetési körben.