Egy amerikai kutatócsoport olyan korszerű és sétálni is képes robotot tervezett, amely az űrben és a Földön is forradalmasíthatja a nagy építési projekteket. Egy 25 méteres, nagy apertúrájú űrteleszkóp űrbéli összeszereléséhez tesztelték az eszközt – számolt be róla Frontiers in Robotics and AI című szaklap.

Illusztráció: Pavel Danilyuk

Az emberek munkáját kiváltó, autonóm robotikai rendszerek alkalmazása különösen az űrben lehet hasznos, főleg olyan építési, vagy karbantartási munkálatok esetén, amelyeket az űrhajón kell kivitelezni. A modernizációnak köszönhetően a gyártásra, az összeszerelésre, a karbantartásra, a törmelékek eltávolításara és a földmegfigyelésre is tudnak már robotokat alkalmazni.

Az űrmissziók növekedésével egyre kiterjedtebb infrastruktúrákra van szükség a Föld körüli pályán Manu Nair, a Lincoln Egyetem doktorjelöltje szerint, ezért ő és a kollégái a dolgozatukban egy Föld körüli pályán történi összeszerelési küldetések esetén is bevethető innovatív, önmagától járni is képes robotrendszert mutattak be.

Mióta a Hubble- és a James Webb űrteleszkópot felbocsátották, az űrkutatási közösség gyorsan haladna az újabb és nagyobb teleszkópok telepítése felé. Az ilyen teleszkópok, például a 25 méteres LAST összeszerelése a Földön a jelenlegi hordozórakétáinkkal nem lehetséges azok korlátozott mérete miatt.

Ezért ideális esetben az űrben, Föld körüli pályán tervezik majd összeszerelni a nagyobb távcsöveket.

A mostani fejlesztés a manőverezési képesség csökkenése nélkül lenne képes hozzáférést biztosítani nagyobb munkaterülethez. Már több használatban lévő eszközzel is, például az ISS-en lévő Canadarm2-vel és egy európai fejlesztésű robotkarral is összevetették az E-Walker elnevezésű, hét szabadságfokú új robotot, ami pozitív eredményeket produkált. Az elemzések során azt is megállapították, hogy az E-Walker az összeszerelés után akár rutinszerű és szervizelési feladatokat hajthatna végre az űrben, amivel képes lenne meghosszabbítani egy küldetés életciklusát.

A földi munkálatokhoz egy kicsinyített modellt is létrehoztak, ami ideális a földi szervizelési, karbantartási és összeszerelési műveletekhez, például a szélturbinák rendszeres karbantartási, és ellenőrzési munkálatainak elvégzéséhez. Az E-Walker prototípus készítési munkálatai jelenleg is folyamatban vannak a Lincoln Egyetemen, pontosabb eredmények később várhatók.