17%-kal, 89 milliárd euróra nőttek a német konszern megrendelései, a szeptember 30-án zárult üzleti évében. Az előző évhez képest (62,3 milliárd euró) 8%-os növekedést mutatott az árbevétel, ami közel 72 milliárd eurót tett ki. A profit (2021-ben 8,8 milliárd) 17%-kal nőtt, amivel átlépte a 10 milliárd eurót.

Kép: hazai középületek

Bővülésről számolt be a 310 ezer főt foglalkoztató vállalat mindegyik üzleti egysége és régiója. Ezek közül kiemelkedik a Digital Industries (13%-os növekedés) és a Smart Infrastructure üzletágak (10%-os bővülés) teljesítménye.

Az elmúlt időszak vonatkozásában jelentős projektekről is beszámoltak. Ezek közül a gigagyárak energiamenedzsment rendszereinek leszállítása, Európa legnagyobb zöldhidrogén erőművének felépítése, óriási naperőművek felépítése, optimalizálása, valamint akkumulátorgyár tervezési és termelésoptimalizálása emelkedik ki.

A Siemens tovább kívánja erősíteni a kutatás-fejlesztési tevékenységét a jövő évben, amelyre árbevétele 8%-át tervezi fordítani, miközben folyamatosan megújítja hardverbázisát és erősíti befektetéseit a szoftver és digitális portfolió területén. Továbbá az adatelemzés, a mesterséges intelligencia, a kiberbiztonság, a szimuláció és a digitális ikrek is a fejlesztési kulcsterületek közé tartoznak.

6-9% árbevétel növekedésre számít a vállalat a következő pénzügyi évben, abban az esetben, ha nem lesz további geopolitikai eszkaláció és a Covid, valamint az ellátási láncok jelentette nehézségek enyhülni fognak.