Elkészültek az első, mesterséges intelligenciával működő, MK-V jelzésű mezőgazdasági járművek – jelentette be a kaliforniai Monarch Tractor, elektormos okos traktorokat gyárót cég. A traktorok vezetők nélkül is képesek lesznek mezőgazdasági feladatok elvégzésére.

Kép: Monarch Tractor

Az Nvidia Jetson edge AI platformját fogja használni a Monarch első terméke, ami sofőrrel, vagy anélkül is képes lesz feladatok elvégzésére. "Az NVIDIA Jetson lehetővé teszi, hogy az MK-V alacsony késleltetésű, valós idejű AI-alkalmazásokat futtasson, miközben energiát takarít meg a hosszabb akkumulátor-élettartam és a hosszabb üzemidő érdekében" - nyilatkozta Praveen Penmetsa, a mezőgazdasági gépgyár vezérigazgatója.

Hat darab Jetson Xavier NX system-on-modult használ mindegyik MK-V. Ezek teszik lehetővé, hogy kizárólag kamerák segítségével is képesek legyenek navigálni a mezőkön, ami biztonság szempontjából kulcsfontosságú a Penmetsa szerint, mivel mezőgazdasági környezetben nem biztos, hogy van GPS-jel. Két 3D-s kamera plusz hat hagyományos kamera rögzíti a vizuális környezetet.

A traktor a termésadatokat naponta gyűjti és elemzi, továbbá a jelenlegi és a következő generációs, érzékelőkkel és képalkotással felszerelt munkagépek adatait is képes feldolgozni. Ezek az adatok valós idejű eszközbeállításokhoz, hosszú távú termésbecslésekhez, az aktuális növekedési szakaszokhoz és egyéb növény- és termés-egészségügyi mérőszámokhoz használhatók fel.

2018-ban alapították a vállalatot, ugyanabban az évben amikor az Nvidia elindította Jetson Xavier AI számítógépét és az Isaac fejlesztői platformot, amely segít a vállalatoknak autonóm robotok kifejlesztésében és betanításában.

Sok traktornak van félautonóm üzemmódja, azonban nagyrészt megkövetelik, hogy vezető legyen a volán mögött. Ezek is többnyire dízellel működnek, így a teljesen elektromos kialakítású és a vezető által választható funkciókkal működő MK-V az első sorozatgyártású modell a maga nemében. A Constellation Brands bor- és szeszipari vállalat kapja az első hat „founder Series” MK-V vontatót.

2021-ben egy B sorozatú befektetési kör során 61 millió dollárt gyűjtött a Monarch Tractor, azóta pedig több mint 110 millió dollárt gyűjtött össze. Az Apple iPhone-ok nagy részét gyártó Foxconnal partnerséget kötöttek, együtt építik a vállalatok az MK-V-t az Ohio állambeli Lordstownban található egykori GM-gyárban – írta a The Verge.