A cég a legmodernebb technológiákra összpontosítva adja prognózisát beleértve a mesterséges intelligenciát, a felhőalkalmazásokat, és az IoT konvergenciáját. Egyben azt is jelezi, hogy a kiberbiztonság miért válik egyre fontosabbá.

Forrás: hanwha-security.com

1. Az AI használata terjed és fejlődik
A mai napig a hagyományos videoalkalmazások az AI megoldásoktól döntően azt várták el hogy csökkentsék a téves riasztásokat, és lehetővé tegyék a felvételek kriminalisztikai alkalmazását az események követésében.

A metaadatokra összpontosító mesterséges intelligencia azonban általánossá vált. A végfelhasználók most olyan újrafeldolgozott információkat keresnek, mint például egy adott időszak járműtípus-statisztikái, vagy pl. az ügyfelek nem és életkor adatai napszak szerinti bontásban. Ennek az oka, hogy így a felhasználók nagyobb betekintést nyerhetnek, és jobb üzleti döntéseket hozhatnak, ha közvetlenül hozzáférnek és kezelik az adataikat. Más szóval, az információ akkor válik igazán értékessé, ha a felhasználónak lehetősége van arra, hogy ezeket az adatokat a számára leghatékonyabb és legmegfelelőbb módon használja fel.
 
Ez magyarázza az iparág azon erőfeszítéseit, amelyek lehetővé teszik a mesterséges intelligencia által gyűjtött hatalmas mennyiségű metaadat hatékony kezelését. Egyre népszerűbbek lesznek azok az irányítópultok és jelentések, amelyek mesterséges intelligencia metaadatokat gyűjtenek, és ezeket az adatokat a végfelhasználó döntését segítő formában jelenítik meg. Erre a Hanwha Techwin is törekszik a Wise BI-n (Business Intelligence) megoldásával. És persze ezek az alkalmazások már messze túlmutatnak a kizárólag biztonsági felhasználási célokon.

2. Egységes megoldás helyszíni és felhőszolgáltatással
A felhő alapú szolgáltatások elterjedésével nőtt a szolgáltatók száma. A felhasználók mostantól könnyen integrálhatják az eszközöket és rendszereket felhőszolgáltatások segítségével, és gyakran nem kell további szervereket és hálózati infrastruktúrát vásárolniuk. Mind e mellet, akár a szolgáltató biztonsági szabályzata, akár a hálózat állapota, vagy a költségvetési okokból sok szervezet inkább ragaszkodik a hagyományos, dedikált szerverekkel és szoftverekkel rendelkező helyszíni megoldásokhoz.

2023-ban növekedésre számíthatunk a „hibrid” rendszerekben is, amelyek egyesítik a helyszíni technológiát és a felhőt. A felhasználók választhatják a helyszíni és a felhőmegoldások kombinációját – az előbbi helyszíni vezérlést biztosít, a felhő pedig megbízható eszközt biztosít a kritikus adatok biztonsági mentéséhez. Erre a Hanwha Techwin két megoldást kínál: Wisenet Wave VMS (on -premise) és a Wave Sync (felhőalapú szolgáltatás). Ez utóbbi lehetővé teszi akár több ezer helyszíni rendszer távoli elérését, kezelését és karbantartását is.

3. Új lehetőségek az Edge AI megoldással
Az élalapú mesterséges intelligencia technológia népszerűvé vált a felhasználók körében, mivel képes segíteni az objektumok észlelésében és osztályozásában. A technológiát napjainkban egyre inkább NPU (mesterséges intelligencia gyorsító) technológiával bővítik. Ez magában foglalja egy mesterséges intelligencia félvezető használatát, amely képes önállóan tanulni, és egyszerre dolgoz fel videót, hangot, szöveget, vagy képeket az emberi agy működésének utánzásával.

A videoalkalmazásokban az NPU továbbfejleszti a szélső AI-funkciókat, és olyan funkciókat tartalmaz, mint a viselkedéselemzés és a rendellenes viselkedés észlelése. Ezenkívül az NPU segítségével a felhasználók saját kritériumaik szerint közvetlenül is betaníthatják az AI-algoritmusokat. A Hanwha Techwin hamarosan kiadja a Wise Detectort, amely megtanítható a felhasználót leginkább érdeklő tárgytípusok osztályozására, legyen szó bevásárlókocsiró,l vagy bizonyos típusú járműről, vagy például egy eseményről.

4. Konvergáló technológiák
A hagyományos fizikai biztonsági megoldások, például a videó megfigyelés, a hozzáférés-vezérlés, vagy a behatolásészlelés az IoT-eszközökkel (Internet of Things) való integráció révén, az AI-val és a felhővel bővülnek. Például egy IoT-képes érzékelő, amely érzékeli a füstöt, hőmérsékletet, páratartalmat, vagy mozgást, integrálható egy mesterséges intelligencia biztonsági rendszerbe, hogy új betekintést nyerhessen a felhőben végzett elemzést követően.

A jövőben az IoT-érzékelők és kamerák különféle adatokat gyűjtenek majd, és a szélée az AI a múltbeli minták elemzésével és a jelenlegi helyzettel történő összehasonlítással segít előre jelezni a jövőbeli eseményeket, valamint megelőzni az incidenseket.

5. „Zéró bizalom” a kiberbiztonságban
Fel kell hívni a figyelmet a kiberbiztonságra, mivel az új üzleti modellek és megoldások az AI-val, a felhővel és az IoT-vel való technológiai integráció révén bővülnek. Hétköznapi tapasztalat, hogy az IP-videó számos fenyegetést is hordoz.

A közelmúltban a „Zero Trust” a kiberbiztonság új trendjeként jelent meg. A nulla bizalom azt jelzi, hogy minden egyes hálózaton összekapcsolt eszköz és alkalmazás átesett egy minősítési folyamaton, azzal a feltételezéssel, hogy az eszközök és alkalmazások között nincs automatikus „bizalom”. Ez valamennyi jelentős gyártó számára kiemelt szempont kell legyen.

Ezt a gyakorlatot a Hanwha is követi. A cég speciális biztonsági számítógépes vészhelyzeti reagálási csoportja (S-CERT) folyamatosan biztonsági teszteket végez annak biztosítása érdekében, hogy megoldásai teljes mértékben védettek maradjanak az új és újonnan megjelenő fenyegetésekkel szemben. Ezenkívül olyan hivatalos tanúsítványokat szerzett, mint az UL CAP, a FIPS és a TTA, hogy termékei biztonságát a legmagasabb színvonalon kezelje.