Eladja a Qualtrics-ben birtokolt tulajdonrészét az SAP, a fogyasztói és ügyfélélmény menedzsment szoftvert fejlesztő cégből az SAP 423 millió darab részvényét a Silver Lake és a CPP Investments veszi meg 7,7 milliárd dollárért - közölte az SAP Hungary.

Kép: wikimedia commons

Az SAP SE 2019-ben vásárolta meg a Qualtrics-ot. A cég bevétele azóta több mint háromszorosára nőtt, felhasználóinak száma pedig 10 ezerről 18 ezerre emelkedett. Az SAP részesedése Silver Lake-hez kapcsolódó befektetési alapokhoz, illetve a Canada Pension Plan Investment Boardhoz kerül.

A részvényenkénti 18,15 dolláros áron végrehajtott tranzakció 12,5 milliárd dolláros cégértéknek felel meg, és 73 százalékos felárat jelent az SAP eladási szándékának bejelentését megelőző 30 nap átlagához képest (a január 25-i, a bejelentést megelőző záróárhoz képest körülbelül 62 százalék a felár).

"A Silver Lake rendelkezik azzal az operációs szakértelemmel és szoftvercégekkel szerzett tapasztalattal, amely lehetővé teszi, hogy a Qualtrics kiterjessze vezető szerepét az élménymenedzsment (XM) területén, amelyben úttörő szerepet játszott" - idézi a közlemény Christian Kleint, az SAP vezérigazgatóját és igazgatósági elnökét.

"Az SAP továbbra is fókuszban tartja az élménymenedzsment funkciókat, akár ügyfél, akár fogyasztó, akár munkatárs elégedettségének maximalizálásáról van szó. Ezért az SAP azt tervezi, hogy a piacra jutás és a technológia terén szoros partneri kapcsolatban marad a Qualtrics-szal, közösen szolgálva az ügyfeleket, és hozzájárulva a cég további sikereihez" - tette hozzá Pintér Szabolcs, az SAP Hungary ügyvezetője.

A tranzakcióhoz még szükséges a szokásos felügyeleti jóváhagyások megszerzése - írták.

Az SAP az üzleti informatikai alkalmazások globális piacvezetője, világszerte mintegy 110 000 foglalkoztatottal. Tavaly a cég bevétele a honlapjukon elérhető éves beszámolójuk szerint 30,871 milliárd dollárt tett ki, szemben az egy évvel korábbi 27,842 milliárd dollárral. Az adózás utáni profitja 2022-ben 1,7 milliárd dollár volt, a megelőző évi 5,373 milliárdot követően.