Zöld utat adott annak a francia országgyűlés múlt hét végén, hogy AI-alapú, videós megfigyelést vezessenek be a 2024-es nyári olimpiai játékok alkalmából. A technológia civilek jogaira gyakorolt fenyegetése miatt civil jogi csoportok hangosan tiltakoznak.

Illusztráció: Pexels

Az algoritmikus videofelügyelet képes érzékelni előre eltervezett eseményeket, abnormális viselkedést, hirtelen csoportosulást, így turisták millióinak biztonságát segítheti elő - állítja a francia kormány.

A döntés még nem végleges, a legmagasabb bíróságon is támadható. Abban az esetben, ha teljes mértékben bevezetik, akkor Franciaország lesz az első az EU-ban, ahol ilyen AI-alapú felügyeletet engedélyeznek.

Ez a jogvédők és bizonyos politikusok szerint aggasztó precedenst teremtene, sokan aggódnak a biometrikus adatok feldolgozása, kezelése miatt is az ígéretek ellenére. Valamint amiatt is, hogy miként lehetne felkészíteni az AI-t ritka, nem betanítható eseményekre, támadásokra. A támogatók szerint azonban ilyen technológiával akár az utóbbi évek terrortámadásai és egyéb erőszakos cselekedetei is megelőzhetőek lettek volna. 

Saját AI-törvény összeállításán is dolgozik az EU, két éve rakják össze a javaslatcsomagot, hogy milyen irányba kellene terelni az AI-használatot Európában.