A Fujitsu bejelentette az új ’digital rehearsal’ technológiájának fejlesztését, melyet április 1-jétől kezdve tesztelnek együttműködve a Beryl nevű mobilitási céggel (Egyesült Királyság), illetve az április 20-án megrendezésre került Fujitsu ActivateNow Tech Summit rendezvényen be is mutatta. A technológia segítséget nyújt a közpolitika és a vállalati tervezés területein való tájékozódásban, ezt valósághű szimulációk formájában mutatják be.

A technológia üzleti és társadalmi értékei kerülnek előtérbe, az Isle of Wight-on működő megosztott e-roller szolgáltatásokat szeretné az együttműködés javítani. Az elektronikus tesztelést alkalmazzák a próba előzetes fázisában azért, hogy kivizsgálják, milyen hatással van az emberekre az, hogy autókról elektromos rollerekre kell hirtelen átállniuk, ezzel egybekötve további becsléseket végeznek CO2-kibocsátásra vonatkozóan a helyi területeken. A cél, hogy csökkentsék az autók használatából adódó negatív környezeti és társadalmi hatásokat, ezáltal a sziget közlekedéspolitikájának átalakításával pozitív változást érnének el az emberek életében.

szimulációIllusztráció: iStock

A szimulációk képesek megjósolni az emberi viselkedést a valós világban, ezt a Prospect Theory és az AI kombinálásával éri el az új technológia. Reprodukálja az emberi elfogultságokat és hozzá figyelembe vesz viselkedést befolyásoló helyzetfaktorokat is, mint például az időjárás változása. A Digital Twin (fizikai objektumok és entitások digitális reprodukciói) egy olyan fajta új technológia, ami tervezőknek és vállalkozásoknak segíthet a pontosabb előrejelzések elkészítésében, a jobb döntéshozatalban, mivel kiszámíthatóbb, hogyan fogja befolyásolni az evolváló környezeti feltételeket az emberi viselkedés. Azért jött létre, hogy javítsa az élet – és környezetminőséget a szigeten.

2021-ben a Fujitsu intenzív kutatásba kezdett a Social Digital Twin területén. Célja az, hogy olyan AI modellt képezzen ki, amelynek jellemzői közvetetten utánozni tudják az emberi viselkedést, ezt Kahneman és Tversky prospektuselmélete alapján fejlesztette ki. Kahneman és Tversky azt mutatták ki, hogy az egyének általában túlbecsülik a lehetséges veszteségeket, miközben alulbecsülik a lehetséges nyereséget. Ez a modell a Digital Twin-nel együtt lehetővé teszi a különböző forgatókönyvek előzetes ellenőrzését, mindezt az emberi pszichológiára alapozva, ezáltal reprodukálni tudják a valóvilágban bekövetkező eseményeket, és azoknak megoldásait.

A Digital Twin technológia a jövőbe mutató innovációk egyik reményteljes megoldása, amely lehetővé teszi a valósághűbb szimulációk megvalósítását és jobb döntések meghozatalát a társadalmi problémákkal kapcsolatban.