A 2024-es Fogyasztói Elektronikai Szakkiállítás (CES) jelenleg is zajlik Las Vegasban ezen a héten. A CES-t a világ legnagyobb auditált, személyesen megtartott technológiai rendezvényeként tartják számon, a szervezők idén mintegy 130 000-re becsülik a résztvevők számát, több mint 4000 kiállító, köztük körülbelül 1200 induló vállalkozás tartózkodik a nettó 2,5 millió négyzetméternyi kiállítási területen. Az éves technológiai konvención a világ számos tech vállalata büszkélkedik legújabb technológiáival - a CES 2024-es eseményre azt prognosztizáltuk, hogy az mesterséges intelligencia széles körben jelen lesz, és örömmel mondhatjuk, hogy nem kellett csalódnunk.

cesForrás: CES

Több olyan laptopot is láttunk, amelyekben mesterséges intelligenciával meghajtott chipek találhatók, nem beszélve a Microsoft Copilot asszisztensére tett többszöri utalásról. A Volkswagen beépítette a ChatGPT-t az autójába, míg a BMW együttműködött az Amazonnal saját autó asszisztensének fejlesztése érdekében. A Qualcomm bejelentette az AI Snapdragon chippet. Az első alkalommal részt vevő Walmart bejelentette, hogy generatív AI-t épít be az online vásárlási élményébe a CES-en.

Íme néhány furcsa és csodálatos eszköz, amelyek eddig felkeltették a figyelmet a világ legnagyobb technológiai vásárán.

LG Signature OLED T

Az LG már korábban bemutatott egy átlátszó OLED tévét és egy vezeték nélküli adatátviteli technológiát is. Most, 2024-ben, a vállalat ezt a két innovációt összekapcsolta az LG OLED T modellben, amelyet a cég a világ első vezeték nélküli, átlátszó OLED televíziójaként emleget.

Ez egy 77 hüvelykes készülék egy behúzható kontraszt képernyővel. Ha a szűrő fel van húzva, úgy néz ki, mint az LG szokásos kiváló minőségű OLED készletei, viszont, ha leengeded, a kép mintha a levegőben lebegne. Ahogyan a Samsung Frame TV-k, a Signature OLED T is a hangulat megteremtésére tervezett - amikor nem nézel tévéműsort vagy filmet, kis animációkat jelenít meg (például egy digitális akváriumot). Hogy kevésbé zavaró legyen, a TV az LG vezeték nélküli Zero Connect technológiáját használja, amely a készülék I/O-jának (és ezzel a kábeleknek) nagy részét egy külön dobozba irányítja, amelyet bárhová el lehet rejteni.

tvForrás: LG

A Jackery tetőre szerelhető napelemes sátra környezetbarátabbá teszi az off-road túrákat

A Jackery Solar Generator for Rooftop Tent 1,000 W teljesítményű napelemekkel van felszerelve (25 százalékos hatékonysági aránnyal). Ellentétben a jelenleg kapható vékony panelekkel, ezek merev kihúzható egységek, amelyek stabilabb baldachint nyújthatnak az alattuk való alváshoz. Amint leparkoltál és kinyitottad a sátrat, a panelek egy Explorer 1,000 Plus generátorba lesznek bekötve. Ez 1,264 Wh energiát tárol, és akár 2,000 W-os teljesítménnyel is üzemeltethető, elég ahhoz, hogy egy 900 W-os főzőlapot egy óráig működtessen. Ráadásul további akkumulátorokat is összeköthetsz, hogy növeld az energia tárolását hosszabb utakra, ahol nincs hozzáférés elektromos hálózathoz és/vagy civilizációhoz.

sátorForrás: Jackery

GE Profil Smart Indoor Smoker

Ha otthon szeretnél húst füstölni általában olyan kültéri grillezőkre korlátozódik a választék, amelyek szén, pellet vagy fa alapú tüzelőanyaggal működnek.  Ha olyan helyen laksz, ahol a tulajdonos nem engedi meg a nyílt láng használatát, például a lakásokban, akkor jó eséllyel el vagy zárva az ilyen lehetőségektől. A GE Profile Smoker viszont otthont teremt a füstölésnek az elektromos fűtőelemek segítségével, így akár a lakásban is élvezheted a lassú füstölés élményét.

A GE Profile Smart Indoor Smoker nem csak egy marketingtrükk, hanem valóban képes intenzív füstaroma bevitelére fapelletekkel. A konyhádban nem lesz szertefoszló füst, mivel az eszköz szűrőrendszerével mindent magába zár. Ha épp távol vagy, és mégis szeretnél főzni, egyedi funkcióval teheted meg, ami biztonságos hőmérsékleten tartja az ételt, amíg elkészülsz a tálaláshoz. A távoli főzéshez és ellenőrzéshez Wi-Fi is rendelkezésre áll, a főzési profilokkal és útmutatókkal, valamint a Clear Smoke eszközzel az ajtó kinyitásához. A GE Profile Smart Indoor Smoker széles körű felhasználási szintet kínál.

geForrás: GE

Gyrogear GyroGlove

A CES 2024-en olyan sokféle termék volt, amelyek a hozzáférhetőséget és az öregedéssel járó kihívásokat célozták meg, és ezek közül számos alkalmasnak bizonyult arra, hogy fontolóra vegyük a díjazást. Találkoztunk olyan újításokkal, mint például a nyelven működtethető érintőpad, a zajos tömegben az egyes beszélőket kiemelő hallókészülék-szerű rendszer, valamint a hallássérült gamer-ek számára készült hangkijelző. Azonban a GyroGlove kiemelkedett néhány oknál fogva.

A készülék egy kifinomult giroszkópot használ annak érdekében, hogy segítsen azoknak, akik remegő kezekkel küzdenek, például a Parkinson-kóros betegeknek, a mozgásuk stabilizálásában. De az egyik döntő tényező, amiért kiemelkedik a többiek közül, az az, hogy ténylegesen elérhető. A cég már tárgyalásokat folytat több amerikai biztosító tiszti főorvosával, és a GyroGlove-ot már bejegyezték orvostechnikai eszközként az FDA és az Ausztrál Terápiás Áruk Adminisztrációjánál. Ráadásul különböző nemzetközi szabványosítási szervezetek is tanúsították.

kézForrás: Gyrogear

Samsung Ballie

A CES idén kicsit szegényes volt a feltűnő robotok terén, de a Samsung újraélesztett egyet, amit már 2020-ban is láthattunk. A Ballie egy elragadó, bowlinglabda méretű robot, amely gurulva követ téged az otthonodban, mint egy olyan robotkisállat, amely mindent megtesz az örömödért. Ballie jóval nagyobb, mint amikor először láttuk 2020-ban, és most beépített 1080p projektorral rendelkezik, így bármit kivetíthet neked és beszélhet veled, amikor segítséget kérsz tőle.

Egyszerűen elbűvölő volt nézni, ahogyan Ballie a Samsung standjánál körbejárja a teret, edzésrutinokat, naptárfrissítéseket és receptvideókat vetítve a falakra, a képi világát a fényviszonyok és a fal távolsága alapján automatikusan állítja be, ráadásul még a vetítési szögét is maga alakítja ki, figyelembe véve az emberek testtartását és arcszögét. A videókban a robot okos otthoni asszisztensként is bemutatkozott, mintha csak egy Csillagok háborúja film segédrobotja lenne. Felkapcsolta a villanyt, kutyatápot adagolt és szöveges üzenetben értesített valakit, hogy mit csinál éppen. A közlemény szerint Ballie képes légkondicionálókat, lámpákat, mosógépeket és egyéb kütyüket is vezérelni.  Míg sok cég bemutat olyan termékeket, amelyeknek nincs esélyük eljutni a valódi világba, a Samsung szerint a Ballie idén már elérhető lesz a vásárlók számára.

ballieForrás: Samsung