A maximális termelékenység elérése ipari robotmunkásokkal

A globális gyártás szembesül egy növekvő termelékenységi paradoxonnal. Míg a gyártók versengenek a visszavonuló munkavállalók tudásának megragadásáért, és az új technológiák, beleértve a robotikát, felhasználják ezt a tudást, a készséglépési hiány miatt ez egyre nehezebbé válik.

Ez a készséglépési hiány leginkább a gyártósoron jelentkezik, ahol a munkafolyamatokat, amelyek gyakran évtizedek óta léteznek, optimalizálni kell annak érdekében, hogy a gyártók versenyképesek maradjanak. A robotika segít a gyártóknak világszerte ezen kihívásoknak megfelelni. Fontos azonban a robotikát összefüggésben látni, és úgy tekinteni rá, mint egy olyan lehetővé tevő technológiára, amelyre minden gyártónak szüksége van, ha a 21. században kíván túlélni és fejlődni.

aIllusztráció: iStock

A gyártási készséglépés méretezése

A munkavállalók képességei és azok, amire a gyártóknak szükségük van üzemeltetésük során, közötti készséglépés nő. A legnagyobb késések azokon a technológiai területeken tapasztalhatók, amelyek jelentősen javíthatják a gyártósori pontosságot, sebességet és minőséget, a robotika pedig ma az egyik legkeresettebb készség. A 2021-es Deloitte és a Manufacturing Institute készséglépés-tanulmánya szerint 2030-ra az Egyesült Államokban várhatóan 2,1 millió betöltetlen gyártási pozíció lesz, ami 2030-ban az Egyesült Államok GDP-jét akár 1 billió dollárral is csökkentheti. Globálisan a Világgazdasági Fórum 2030-ra több mint 7 millió képzett gyártási munkavállaló hiányát prognosztizálja.

Ezt a tehetséghiányt több erő is hajtja. A gyártás munkaerőpiacon a munkavállalók akár 25%-a is nyugdíjba vonulhat a következő évtizedben, ami évtizedes tapasztalatokat vesz el. Ugyanakkor a szektor gyors digitális átalakuláson megy keresztül olyan technológiák segítségével, mint az AI, a prediktív analitika és a kooperatív robotika. Ez eredményez egy olyan ellentmondást, ahol csak a gyártás élvonalbeli dolgozóinak 30%-a rendelkezik a gyártás változó igényeivel összhangban lévő készségekkel, a robotika pedig a legkeresettebb, ugyanakkor a legkevésbé elérhető készség.

A gyártók többsége, 83%, küzd a minőségi munkaerő megszerzéséért és megtartásáért, a Deloitte és a Manufacturing Institute tanulmánya szerint. A gyártók 45%-a elutasított lehetőségeket a munkaerőhiány miatt. A CNN Made in America is back című szegmense szerint az Egyesült Államokban 800,000 nyitott pozíció van annak ellenére, hogy tavaly intenzív felvételt hirdettek. A CNN Jay Timmons, a National Association of Manufacturers vezérigazgatóját is megszólaltatta, aki azt mondta: „Szerintem most olyan területen vagyunk, ahol még nem jártunk. Szektoronkénti 100 álláshelyre csak 60 ember jut. Szerintem elég sokáig tart majd, mire feltöltjük ezt az űrt.”

Mitől sikeresek a célzott robotikai képzési programok?

Az előrelátó gyártók lehetőséget biztosítanak alkalmazottaiknak a robotika technikák és karbantartás tanulására a karrierjük előmozdítása érdekében. Egy műanyaggyártó például korlátlan tandíjtámogatást nyújt a robotika képzésre, és lehetőséget biztosít a munkavállalóknak a robotika üzemeltetésére vagy karbantartására, attól függően, hogy az alkalmazottak melyiket preferálják.

A stratégia működik. A műanyaggyártó három műszakban működik, és hétvégén is képes növelni a termelést sürgős megrendelések esetén, túlórapénzt kínálva a csapatoknak, és még mindig nyereséges margókat ér el a megrendeléseken. A robotika segítségével hatékonyabbá vált hétvégi gyártásokkal azonnali megrendeléseket teljesít, és új ügyfeleket szerez, mivel a környékbeli gyártók nem tudják ilyen gyorsan teljesíteni a last-minute megrendeléseket.

Az e-kereskedelemmel, az online kiskereskedelemmel és a logisztikai szolgáltatókkal versenyzés, akik az azonos készségekért a világ távoli területein 30-50%-kal magasabb órabért kínálnak, még inkább prioritássá teszi a robotika képzést. A robotika és az automatizációs készségeket integráló célzott képzési kezdeményezések mutatják a gyártási készséglépés bezárásának potenciálját. A programban részt vevő alkalmazottak, akiket a robotika programozásában, üzemeltetésében és karbantartásában képeznek, később jobban fel vannak szerelve a keresett szerepek ellátására.

Például Németország fejlett gyártási szektora részben versenyelőnyét az erős szakmunkás-képzési programoknak tulajdonítja, amelyek a munkavállalók robotika és technikai képességeit fejlesztik ki már fiatal koruktól. Hasonlóképpen, a helyszíni képzés segít a meglévő alkalmazottaknak az automatizált gyártási munkakörök újra-képzésében. A Boeing virtuális valóság alapú kurzusokat kínál, hogy tovább képezze a gyári munkavállalókat a fejlett gyártási robotok és szoftverek terén. Tanulmányok szerint ezek az újra-képzési programok a munkavállalók termelékenységét az automatizált feladatokban több mint 70%-kal javíthatják.

A robotika képzés megkezdése

A belső robotika készségek fejlesztése nem igényel hatalmas befektetéseket. Azok a vállalatok, amelyeknek nincs kijelölt képzési létesítményük, még mindig építhetik a munkaerő szakértelmét a robotika üzemeltetésében és optimalizálásában.

Fontolja meg az alábbi megközelítéseket, amelyek működnek a kis- és középvállalati gyártóknál:

  • Az előrelátó gyártók befektetnek a robotika tanúsítványokba olyan szervezetektől, mint a Robotics Training Management Organization (RTMO) és a Robotics Online. Népszerű lehetőségek közé tartozik a Fanuc Handling Tool Operator Certification, a Yaskawa Motoman Robot Operator Certification és a FANUC America Robot Operations.
  • Az alkalmazottak költségeinek fedezése a hitelesítések megszerzése érdekében kiterjeszti a kulcsfontosságú programozási területeken, például mozgásvezérlés, karbantartás, látórendszerek és munkaállomás-integráció készségeit. Az alkalmazottak hitelesítést szereznek a vállalat üzemközi robotjainak hatékony programozására.
  • A hitelesítések mellett a gyártóknak érdemes teljes mértékben finanszírozniuk a robot OEM-oktatók által tartott folyamatos készségfrissítést, konferenciákat, például az ATX West-et, és online programokat. Egy kis éves befektetés itt jelentősen növelheti a programozási hatékonyságot.
  • Vizsgálja meg a potenciális partnerségeket a helyi szakközépiskolákkal, főiskolákkal és egyetemekkel, hogy kihasználhassa robotika laboratóriumait és STEM programjait a megfizethető gyakorlati képzés érdekében.

A robotika tanúsítványokat és folyamatos oktatást támogatva a gyártók növelik a munkaerő képességeit és rugalmasságát annak érdekében, hogy a robotizációs beruházások értékét maximálisan kihasználják.

Robotika-kész munkaerő felépítése

A gyártási vezetők felismerik, hogy a munkaerő újra-képzése a leghatékonyabb módja annak, hogy leküzdjék a gyártási készséglépést. A gyártók a termelési csapattagok számára nyújtott, gyakorlati robotikaoktatással lehetőséget teremthetnek arra, hogy több értéket hozzanak létre az automatizációs beruházásokból. A meghatározott karrierutakat kialakító gyártók hűséges, magasan képzett munkaerőt is szereznek.

A tanulmányok azt mutatják, hogy a robotika készségeket integráló célzott képzési programok a munkavállalók termelékenységét az automatizált feladatokban több mint 70%-kal javíthatják. A programozásban, üzemeltetésben és a robotika eszközök karbantartásában képzett alkalmazottak jobban fel vannak szerelve a keresett szerepek ellátására. A meghatározott karrierutakat kialakító gyártók is hűséges, magasan képzett munkaerőt szereznek. A gyártási készséglépés 2 millió betöltetlen állásra való kilátásai miatt a robotika-kész munkaerő felépítése stratégiai szükséglet a világ minden gyártójának.