2023. IV. negyedév

 • Megrendelések:7,6 milliárd $, 0%; összehasonlító alapon1 0% 
 • Árbevétel: 8,2 milliárd $, +5%; összehasonlító alapon +6%
 • Működési eredmény: 1.116 millió $; marzs: 13,5%
 • Üzemi EBITA1: 1.333 millió $; marzs1: 16.3%
 • Alap EPS: 0,50 $, -18%2
 • Üzemi tevékenységek cash-flow-ja:1.897 millió $; +176%

 
2023: teljes év

 • Rendelések: $33,8 milliárd $, -1%; összehasonlító alapon1 +3%
 • Árbevétel: 32,2 milliárd $, +9%; összehasonlító alapon +14%
 • Működési eredmény: 4.871 millió $; marzs: 15,1%
 • Üzemi EBITA1: 5.427 millió $; marzs1: 16,9%
 • Alap EPS: 2,02$, +55%2
 • Üzemi tevékenységek cash-flow-ja: 4.290 millió $; +233%
 • Javasolt osztalék: 0,87 CHF/részvény 

szám 

„A 2023. évi erős eredményeinket az elektrifikáció és az automatizálás terén elfoglalt vezető piaci pozíciónknak, valamint annak köszönhetjük, hogy az ABB a piaci körülményekre gyorsabban reagáló, az üzleti folyamatokat hatékonyabban üzemeltető vállalattá vált. A megújított pénzügyi és fenntarthatósági céljainkkal bizakodva tekintünk a jövőbe.”

- Björn Rosengren, vezérigazgató

2Björn Rosengren

Vezérigazgatói összefoglaló

A 2023-as negyedik negyedév egy fantasztikus év erőteljes befejezését jelentette. Javítottuk a működési teljesítményt, és robusztus cash flow-t értünk el az előző évhez képest. A befektetett tőke éves megtérülését (ROCE) 460 bázisponttal1 21,1%-ra növeltük, és erős mérlegünket kihasználva a közelmúltban hét kisebb ráépülő (úgynevezett bolt-on) felvásárlást hajtottunk végre, amelyek többsége további beágyazott szoftverekkel és MI-képességekkel egészíti ki az ügyfeleink számára kínált termékportfoliónkat. Az előrejelzésünknek megfelelően teljesítettünk, és elégedett vagyok az év erős eredményeket hozó befejezésével.

Összehasonlító alapon a rendelésállomány az előző évhez képest stabil maradt, a négy üzletágból háromban növekedés volt tapasztalható. A legtöbb ügyfélszegmens javult vagy stabil maradt, a gyengébb kereslet elsősorban a lakóépület- és gyártásautomatizálás területén volt tapasztalható, ez utóbbit a rendelési szokások normalizálódása, valamint a robotikai piac gyengesége hátráltatta. Összhangban a negyedik negyedévre jellemző korábbi trendekkel, a book-to-bill arány (azaz az új rendelések és a teljesített, számlázott rendelések aránya) egy alatti, 0,93 volt, ami annak tudható be, hogy a IV. negyedévi bevételeket általában az év végi rendszerszállítások támogatják.

Az árbevétel 8 245 millió dollár volt, és 5%-kal (összehasonlító alapon 6%-kal) nőtt, amit a magasabb volumen és a korábban végrehajtott áremelések hatása is támogatott. A bevételek minőségének javítására irányuló folyamatos törekvésünknek köszönhetően a bruttó árrés 50 bázisponttal 34,5%-ra nőtt, ami hozzájárult a működési EBITA-marzs 150 bázispontos, 16,3%-ra történő javulásához. A főként az árakból és a magasabb volumenekből származó pozitív hatások egyértelműen ellensúlyozták a főleg a magasabb munkaerőköltségekből eredő negatív hatásokat. Ez a negyedik negyedévi árrés a legmagasabbnak számít az utóbbi években. A várakozásoknak megfelelően a negyedik negyedéves árrés a korábbi években tapasztal trendet követte, azaz az előző negyedéves szinthez képest gyengült.

A negyedévben 1,9 milliárd dollár működési tevékenységből származó cash flow-t értünk el. Ez hozzájárult ahhoz, hogy az év során a szabad pénzeszközök mennyisége (free cash flow) elérje a 3,7 milliárd dollárt, ami még az eredetileg vártnál is magasabb.

Véleményem szerint az erős 2023-as teljesítmény azt bizonyítja, hogy az ABB hatékonyabb és agilisabb vállalat, de azt is, hogy a termékeink iránti keresletet segíti, hogy vezető pozíciót vívtunk ki azokon a piacokon, amelyek felgyorsítják az energetikai átállást, és támogatják az elektrifikáció, az automatizálás és a digitalizálás térnyerését. Bizakodóak vagyunk a jövőbeli teljesítményt illetően, ami arra késztetett minket, hogy a novemberi tőkepiaci napunkon kiterjesszük pénzügyi és fenntarthatósági céljainkat. Röviden: nagyobb üzleti növekedést és magasabb tőkehozamot célzunk meg, miközben lehetővé tesszük a nettó zéró üvegházhatásúgáz-kibocsátás megvalósítását.

A 2024-es évet tekintve a geopolitikai helyzet bizonytalanságot rejt magában, azonban jelenleg egy újabb jó teljesítményt ígérő évre számítunk. Azt várjuk, hogy a 21,6 milliárd dolláros rendelésállomány egy részének teljesítése pozitív hatást gyakorol a book-to-bill arányra, és támogatni fogja a bevételek kedvező alakulását. A projektek és rendszerek területen továbbra is magas ügyfélaktivitásra számítunk, bár nagyon magas bázishoz képest kell majd előrelépést elérnünk, mivel a tavalyi évben számos nagyértékű megrendelés érkezett.  Éves összeshasonlításban a rendelésállomány növekedése várhatóan az év második felében nagyobb lendületet nyer majd, mivel az ezen időszakra vonatkozó bázisadatok alacsonyabbak. Arra számítunk, hogy összehasonlítható alapon javulni fog az árbevétel, valamint a működési EBITA-marzs, a cash flow pozitív alakulását pedig a továbbra is hatékonyan támogatja majd az erős működési teljesítményünk és a nettó működőtőke hatékonyságát célzó folyamatos erőfeszítésünk.     

Tekintettel a javuló teljesítményre, a robusztus cash flow-ra és a szilárd mérlegre, az igazgatótanács törzsrészvényenként 0,87 svájci frankos osztalékra tesz javaslatot, szemben az előző évi 0,84 svájci frankos osztalékkal. Tervezzük továbbá a részvény-visszavásárlás folytatását, hogy ezáltal 2024-ben is többlet készpénzt biztosítsunk a részvényesek számára.

Kilátások

2024 első negyedévében arra számítunk, hogy összehasonlítható alapon a bevételnövekedés alacsony és közepes egyszámjegyű lesz, a működési EBITA-marzs pedig stabil marad, vagy enyhén javul az előző év azonos időszakához képest.

A teljes 2024-es évben pozitív book-to-bill arányt várunk, az árbevétel összehasonlítható alapon várhatóan körülbelül 5%-kal nő, a működési EBITA-marzs pedig enyhén javulni fog a 2023-as 16,9%-os szinthez képest.

A 2023. negyedik negyedéves és az egész éves eredmények sajtóközleménye és prezentációja elérhető az ABB News Centerben a www.abb.com/news címen és a Befektetői kapcsolatok honlapján a következő oldalon: www.abb.com/investorrelations

2023 Q4 teljes riportja itt olvasható (PDF)

2023 Q4 eredmények: Pénzügyi tájékoztató angolul (PDF)

Az ABB technológiai vezető szerepet tölt be az energetika és az automatizálás területén, termékeivel és megoldásaival elősegíti egy fenntarthatóbb és erőforrás-hatékonyabb jövő kialakítását. A vállalat megoldásai a mérnöki szaktudás és a szoftverek összekapcsolásával optimalizálják a berendezések gyártását, mozgatását, energiaellátását és működtetését. A kiválóságáról több mint 140 éve jól ismert ABB közel 105 000 munkatársa elkötelezett az ipari átalakulást felgyorsító innovációk előmozdítása mellett. www.abb.com

Magyarországi vállalata, az ABB Kft. 1991-ben alakult és azóta az egyik vezető szállítóként van jelen a hazai közmű, valamint energetikai szektorban.

ABB weboldal: http://new.abb.com/hu

Facebook oldal: https://www.facebook.com/ABBMagyarorszag

Instagram: abb_magyarorszag

YouTube: https://www.youtube.com/ABBMagyarorszag