Az ipari létesítményekben a Felügyeleti Vezérlő és Adatgyűjtő (SCADA) rendszerek fontos szerepet töltenek be. A SCADA rendszerek, legyen szó vezetékes vagy vezeték nélküli kapcsolatról, helyi vagy távoli elérésről, kritikus szerepet töltenek be az ipari berendezések valós idejű működésének felügyeletében és irányításában. Ez a kritikusság teszi még fontosabbá a biztonságos működést.

aIllusztráció: Pexels

Miért van szükség a SCADA rendszerek erős kiberbiztonságára

A SCADA rendszer elleni kibertámadás veszélyeztetheti a kritikus infrastruktúra felett az ellenőrzést. Ennek következményeként károk keletkezhetnek, például áramkimaradás egy területen, veszélyeztetve a berendezés közelében dolgozókat, megszakíthatja a beszerzési láncot vagy embereket hagyhat fizikai fenyegetéseknek kitett helyzetben.

Az SCADA hálózatokon alapuló szervezetek gyakran a legsebezhetőbbek közé tartoznak. A gyártás volt 2022-ben a legtöbb kibertámadás áldozata, míg az energia a negyedik legtöbbet támadott szektor volt. Ahogy egyre több kritikus infrastruktúra kapcsolódik SCADA keretrendszerhez, úgy vonzzák magukra a figyelmet az állami szinten támogatott hackerek, a hacktivisták vagy kibertámadók részéről.

Ha semmi más nem, az SCADA támadások költségesek. Ezek a rendszerek összetettek, és teljesítményük más magas szintű berendezéseket érint. Ennek következtében a vállalatok hatalmas veszteségeket szenvedhetnek, ha egy támadó a SCADA rendszereiket célozza meg.

SCADA biztonság legjobb gyakorlatai

Tekintettel ezekre a kockázatokra, minden SCADA hálózatot használó szervezetnek megfelelő kiberbiztonsági intézkedéseket kell bevezetnie. Íme, mit kell tartalmaznia ennek.

Hálózatok szegmentálása és titkosítása

A hálózati szegmentálás az első lépés a SCADA biztonságban. Bár a SCADA rendszerek eredetileg összekapcsoltak, a vállalatoknak szegmentálniuk kell azokat, hogy minden eszköz és program csak ahhoz kapcsolódhasson, amire a megfelelő működéshez szüksége van. Ez a szegmentálás visszatartja a támadásokat, biztosítva, hogy egy adott területen bekövetkező incidens ne érintse az egész szervezetet.

Ahogy a vállalatok újragondolják hálózataikat, minden adatkommunikációt titkosítaniuk kell. Az IT szakemberek mindössze 22%-a nyilatkozott úgy, hogy az érzékeny felhőalapú adatok túlnyomó része titkosítva van, ami sebezhetővé teszi azokat rosszindulatú szereplők számára. A SCADA adatok titkosítása nem akadályozza meg a támadásokat, de biztosítja, hogy kiszivárogtatott információ értéktelen legyen.

A kiberbiztonságot kiemelten kell kezelni a képzés során

A következő lépés az, hogy a vállalkozások kötelezővé tegyék a kiberbiztonsági képzést minden olyan munkavállaló számára, aki hozzáféréssel rendelkezik a SCADA-hoz. Az emberi hiba gyakori, és csak egyetlen hiba szükséges ahhoz, hogy egy támadót beengedjünk egy egyébként védett védelmen keresztül.

Ennek a képzésnek hangsúlyoznia kell az adathalász fenyegetéseket és azok észlelését. Az adathalászat évek óta a legjelentősebb kiberbiztonsági fenyegetés maradt, és az egyetlen módja annak, hogy megállítsuk, ha megtanítjuk az embereket, hogyan ne dőljenek be neki. Az erős jelszókezelés és az SCADA rendszerrel való munka utáni kijelentkezés fontossága a másik pont, amit érinteni kell.

Hozzáférési ellenőrzések szigorítása

Hasonló elvek mentén a szervezeteknek korlátozniuk kell az SCADA rendszerekhez való hozzáférést. Csak azok a munkavállalók rendelkezhetnek hozzáféréssel, akiknek szükségük van ezeknek a rendszereknek a használatára.

Fontos felismerni, hogy a hozzáférési ellenőrzések csak olyan hatékonyak, mint az őket kísérő hitelesítési intézkedések. Az egyszerű felhasználónév-jelszó párosítás túlságosan sebezhető ahhoz, hogy megfelelően biztonságos legyen. A több tényezős hitelesítés (MFA) jelentősen csökkenti az engedélyezetlen hozzáférés kockázatát, még akkor is, ha valaki megsértette az azonosítókat, tehát ez elengedhetetlen.

Automatizált észlelés és válasz implementálása

Ezekkel a más védelmi intézkedésekkel együtt is előfordulhatnak incidensek. A szervezeteknek olyan védelmi eszközöket kell telepíteniük, amelyek minimalizálják a kár mértékét egy SCADA támadás során. Ez azt jelenti, hogy automatizált észlelési és válaszreakció eszközöket kell használni.

Az automatizált hálózatfigyelés gyorsabban és pontosabban képes az esetleges incidensek felfedezésére és kezelésére, mint az emberi elemzők. Ezek a gyors reakciók átlagosan 1,76 millió dollárt takarítanak meg, de csak a szervezetek 28%-a használja kiemelten a biztonsági AI-t. A SCADA biztonsága nem engedheti meg magának, hogy figyelmen kívül hagyja ezt az előnyt.

Folyamatos értékeléseket kell végezni

Az SCADA biztonságnak folyamatos gyakorlatnak kell lennie. Ezek a rendszerek túl sebezhetőek, és súlyos károkat okozhatnak, ha megsértik őket, és a fenyegetési tájékozottság folyamatosan változik. A rendszeres biztonsági ellenőrzések és behatolási tesztelések segítenek a szervezeteknek lépést tartani ezekkel a változásokkal, és idővel korrigálni a kiberbiztonsági intézkedéseiket a biztonság érdekében.

A SCADA biztonság kritikus fontosságú sok iparágban

Az SCADA rendszerek missziókritikusak számos szervezetben. Sokuk kapcsolódik és irányítja a kritikus infrastruktúrát. Ezért ezek a hálózatok megbízható biztonságot igényelnek. A biztonsági intézkedéseket figyelmen kívül hagyó szervezetek jelentős anyagi és fizikai károkat szenvedhetnek el, sőt az emberek életét is veszélyeztethetik bizonyos esetekben.

Ez az öt legjobb gyakorlat lefedi bármely SCADA biztonsági rendszer alapintézkedéseit. A konkrét igények és módszerek eltérhetnek, de azok a szervezetek, amelyek alaposan végrehajtják ezeket a lépéseket, biztonságban tarthatják SCADA hálózataikat.