A világszerte üzemelő robotok állománya új rekordot döntött meg, mintegy 3,9 millió egységet elérve. Ez a keresletet számos izgalmas technológiai innováció hajtja. Az International Federation of Robotics megosztotta 2024 öt legfontosabb automatizálási trendjét.

aInternational Federation of Robotics

1. Mesterséges Intelligencia (MI) és gépi tanulás

Az MI alkalmazása a robotikában és az automatizálásban folyamatosan növekszik. A generatív MI megjelenése új megoldásokat nyit meg. Ez az MI alkategória specializálódott arra, hogy valami újat hozzon létre a tanulás során megszerzett ismeretekből, és olyan eszközökkel, mint a ChatGPT, vált népszerűvé. A robotgyártók olyan generatív MI-vezérlőfelületeket fejlesztenek, amelyek lehetővé teszik a felhasználók számára, hogy a természetes nyelvet használva intuitívan programozzák a robotokat a kód helyett. A munkavállalóknak többé nem lesz szükségük specializált programozási készségekre a robot műveleteinek kiválasztásához és beállításához.

Egy másik példa az előrejelző MI, amely elemzi a robot teljesítményadatait annak érdekében, hogy az eszköz jövőbeli állapotát azonosítsa. Az előrejelző karbantartás képes lehet csökkenteni a gyártók gép-leállás költségeit. Az autóipari alkatrészgyártásban minden nem tervezett leállás óráját körülbelül 1,3 millió dollárra becsülik - áll az Információs Technológia és Innováció Alapítvány jelentésében. Ez jelzi az előrejelző karbantartás hatalmas költségmegtakarítási potenciálját. A gépi tanulási algoritmusok több, ugyanazt a folyamatot végrehajtó robot adatait is elemezhetik az optimalizálás érdekében. Általánosságban elmondható, hogy minél több adatot kap egy gépi tanulási algoritmus, annál jobban teljesít.

2. Cobotok kiterjesztése új alkalmazásokra

Az ember-robot együttműködés továbbra is egy fontos trend a robotikában. A szenzorok, a látástechnológiák és az intelligens markolók gyors fejlődése lehetővé teszi, hogy a robotok valós időben reagáljanak a környezet változásaira, és így biztonságosan dolgozzanak az emberi munkavállalók mellett.

Az együttműködő robotalkalmazások új eszközt kínálnak az emberi munkavállalók számára, megkönnyítve és támogatva őket. Segíthetnek olyan feladatokban, amelyek nehéz emelést, ismétlődő mozdulatokat vagy veszélyes környezetben végzett munkát igényelnek.

A robotgyártók által kínált együttműködő alkalmazások körének folyamatosan növekszik. Az egyik új piaci fejlemény a cobot hegesztési alkalmazások növekedése, amelyet a képzett hegesztők hiánya hajt. Ez a kereslet azt mutatja, hogy az automatizálás nem okoz munkaerőhiányt, hanem egy eszközt kínál a megoldásra. Az együttműködő robotok ezért kiegészítik - nem helyettesítik - a hagyományos ipari robotokba történő befektetéseket, amelyek sokkal gyorsabb sebességeken működnek, és ezért továbbra is fontosak a termelékenység javítása szempontjából a szűk termékhányadokra válaszul.

Új versenytársak is belépnek a piacra, akik speciális fókuszt helyeznek a kollaboratív robotokra. A mobil manipulátorok, az együttműködő robotkarok és mobil robotok (AMR-ek) kombinációja új felhasználási eseteket kínálhat, ami jelentősen növelheti a kollaboratív robotok iránti keresletet.

3. Mobil manipulátorok

A mobil manipulátorok - úgynevezett "MoMas" - automatizálják az anyagmozgatási feladatokat az autóiparban, logisztikában vagy űrábrázolásban. Összekapcsolják a robotplatformok mobilitását a manipulátor karok ügyességével. Ez lehetővé teszi számukra, hogy navigáljanak bonyolult környezetekben és manipulálják az objektumokat, ami létfontosságú a gyártásban történő alkalmazásokhoz. Érzékelőkkel és kamerákkal felszerelve ezek a robotok ellenőrzéseket végeznek és karbantartási feladatokat hajtanak végre gépeken és berendezéseken. A mobil manipulátorok jelentős előnye az, hogy képesek együttműködni és támogatni az emberi munkavállalókat. A képzett munkaerő hiánya és az üzemi munkakörökbe jelentkező személyek hiánya valószínűleg növeli a keresletet.

4. Digitális ikrek

A digitális ikertechnológiát egyre inkább használják eszközként egy fizikai rendszer teljesítményének optimalizálására egy virtuális másolat létrehozásával. Mivel a robotok egyre inkább digitálisan integrálódnak az üzemekbe, a digitális ikrek használhatják valós világbeli működési adataikat szimulációk futtatására és valószínű kimenetek előrejelzésére. Mivel az ikrek pusztán számítógépes modellként léteznek, stressztesztelhetők és módosíthatók, anélkül, hogy biztonsági következményekkel járna, miközben költségeket takarítanak meg. Minden kísérletezés ellenőrizhető a fizikai világ érintése előtt. A digitális ikrek áthidalják a digitális és fizikai világ közötti szakadékot.

5. Humanoid robotok

A robotika jelentős fejlesztéseket tapasztal az emberi alakú robotok terén, amelyeket széles körű feladatok elvégzésére terveztek különböző környezetekben. Az emberihez hasonló kialakítás, két kar és két láb lehetővé teszi a robot rugalmas felhasználását olyan munkakörnyezetekben, amelyeket valójában emberek számára hoztak létre. Ezért könnyen integrálható például meglévő raktárfolyamatokba és infrastruktúrákba.

bInternational Federation of Robotics

A Kínai Ipari és Informatikai Minisztérium (MIIT) nemrégiben közzétett részletes célokat az ország 2025-ig történő humanoid tömeggyártására vonatkozó ambícióira. A MIIT szerint a humanoidok valószínűleg egy újabb bomlasztó technológiává válnak, hasonlóan a számítógépekhez vagy okostelefonokhoz, amelyek átalakíthatják a termelési módszereket és az emberek életmódját.

A humanoidok különféle ágazatokra gyakorolt lehetséges hatása izgalmas fejlesztési területté teszi őket, de tömeges piaci elfogadásuk összetett kihívás marad. A költségek kulcsfontosságú tényezők, és a siker a meglévő robotmegoldásokkal, például a mobil manipulátorokkal szembeni befektetés megtérülésétől függ.

"2024 öt kölcsönösen erősítő automatizálási trendje azt mutatja, hogy a robotika egy multidiszciplináris terület, ahol a technológiák egyesülnek, hogy intelligens megoldásokat hozzanak létre számos feladatra" - mondja Marina Bill, az Nemzetközi Robotika Szövetség elnöke. "Ezek az előrelépések továbbra is formálják az ipari és szolgáltató robotikai szektorok összeolvadását, valamint a munka jövőjét."

Az IFR-ről

Az Nemzetközi Robotika Szövetség a globális robotikai ipar szószólója. Az IFR több mint húsz országból származó nemzeti robot szövetségeket, akadémiát és ipari és szolgáltatási robotok gyártóit képviseli. Az IFR-t 1987-ben alapították nonprofit szervezetként.