– melynek célja az üzemek hatékonyságának és fenntarthatóságának optimalizálása

  • AZ ABB Ability™ OPTIMAX® segítségével az üzemeltetők csökkenteni tudják az energiafelhasználást a víz- és szennyvíztisztító telepeken.
  • A folyamatos, valós idejű felügyelet növeli a helyszíni észlelés lehetőségét, összefüggésbe helyezi az adatokat és csökkenti a jelentések készítéséhez szükséges időt.
  • A digitális optimalizáló eszköz csökkentheti az energiaköltségeket a felesleges energiaveszteségek helyszíni meghatározásával.

1

Az ABB bevezette az ABB Ability™ OPTIMAX® energiagazdálkodási megoldását az ivóvíz- és szennyvízágazat számára, melynek segítségével az üzemeltetők meghatározhatják a telephelyeken belüli elkerülhető energiaveszteségeket.  A digitális optimalizáló eszköz több eszköz összehangolt vezérlésével, valamint az adatok és a folyamatok láthatóságával csökkentheti az energiafelhasználást és az energiaköltségeket.

Mivel a szennyvíztisztítás a világ teljes energiatermelésének akár három százalékát is felemészti1, és globálisan több mint 1,5 százalékkal járul hozzá az üvegházhatású gázok kibocsátásához2, ezért az ABB a víz- és szennyvízkezelési rendszerekhez tervezett OPTIMAX megoldását úgy fejlesztette ki, hogy alkalmazásával a vízművek és a szennyvízkezelő telepek üzemeltetői csökkenteni tudják az energiafogyasztást és ennek következtében a kibocsátást. A fokozatosan alkalmazott optimalizálási folyamat csökkenti a vegyszerhasználatot is, így javítva a működés minőségét és fenntarthatóságát. 

Az OPTIMAX folyamatos, valós idejű vezérlést és felügyeletet alkalmaz a kezelési folyamat minden szakaszában, a rendelkezésre álló különböző energiatípusok összehangolása érdekében, hogy ezáltal optimális feltételeket érjen el. Az üzemeltetők elemezhetik az energiaáramlásokat, hogy felderítsék a javításra szoruló területeket, és pontosan meghatározzák az energiamegtakarítási lehetőségeit és módjait a létesítményen belüli összes eszközön.

A németországi Schwarzenbruckban egy kísérleti projekt keretében egy zéró kibocsátású szennyvíztisztító telep az ABB technológiája segítségével tudta hálózatba kapcsolni, vezérelni és optimalizálni a meglévő energiatermelési és tárolási lehetőségeit. A létesítmény az emésztőgáz alapú energiatermelés, napelemek és egy vízerőmű felhasználásával évente annyi villamos energiát termelt, mint amennyit elfogyasztott. Ezzel hozzájárult a szén-dioxid-kibocsátás évi 300 tonnára becsült csökkentéséhez3.

A háromlépcsős előrejelző optimalizálás magában foglalja a vezérelt eszközök napközbeni és következő napi üzemrendjeit, amelyeket az előrejelzések, a terhelések és az árak alapján határoznak meg, és a nap folyamán frissítenek. A megújuló energia rendelkezésre állásán alapuló körkörös rendszer kifejlesztésével az üzemeltetők előre tervezhetnek, hogy a hálózatüzemeltetőkkel versenyképes áron kereskedhessenek, így csökkentve az energiaköltségeket.

A felügyeleti és riportálási funkció hozzájárul az adatok összefüggésbe helyezéséhez, és akár felére csökkenti a jelentéstételi időt, miközben segít megfelelni a jogszabályi követelményeknek, köztük az ISO50001-ben rögzített előírásoknak is. 

"Mivel a szennyvíztisztító telepek fenntartható működése egyre inkább reflektorfénybe kerül, a teljes energiafogyasztás és kibocsátás átláthatósága kritikus fontosságú” - mondta Sleman Saliba, az ABB Energetikai Ipar (Energy Industries) divíziójának energiagazdálkodással foglalkozó globális termékmenedzsere. „Hatékony kezelés esetén a szennyvíz hatalmas potenciállal rendelkezik a globális vízhiány megoldása szempontjából, de biztosítanunk kell, hogy eközben a lehető legmagasabb hatékonysági és környezetvédelmi normákat tartsuk be."

Az ABB Energy Transition Equation című jelentése4 elemezte, hogy a szennyvíz jobb felhasználása miként csökkentheti a vízkészletekre nehezedő nyomást az automatizálás és a digitális technológiák nagyobb mértékű integrációjával, és bemutatta, hogy a szennyvíztisztító telepek hogyan csökkenthetik a szén-dioxid-kibocsátást akár évi 2000 tonnával. Ha többet szeretne megtudni a vízművek és a szennyvíztisztító telepek fenntarthatóbbá tételéről, keresse fel a következő weboldalt: Optimax – ABB Energy Industries.

Az ABB Folyamatautomatizálás üzletága olyan ipari műveleteket automatizál, villamosít és digitalizál, amelyek az alapvető szükségletek széles skáláját elégítik ki az energia-, a víz- és az anyagellátástól kezdve az áruk előállításán át a piacra szállításukig. Az ABB Folyamatautomatizálás üzletága közel 20 000 alkalmazottjával, vezető technológiájával és szolgáltatási szakértelmével segíti a feldolgozó-, a hibrid- és a tengerhajózási iparágakban tevékenykedő ügyfeleit a teljesítmény növelésében és a működés biztonságának javításában, lehetővé téve ezáltal egy fenntarthatóbb és erőforrás-hatékonyabb jövőt. go.abb/processautomation

Az ABB technológiai vezető szerepet tölt be az energetika és az automatizálás területén, egy fenntarthatóbb és erőforrás-hatékonyabb jövő kialakítását segíti elő. A vállalat megoldásai a mérnöki szaktudás és a szoftverek összekapcsolásával optimalizálják a berendezések gyártását, mozgatását, energiaellátását és működtetését. A kiválóságáról több mint 140 éve jól ismert ABB közel 105 000 munkatársa elkötelezett az ipari átalakulást felgyorsító innovációk előmozdítása mellett. www.abb.com 

Magyarországi vállalata, az ABB Kft. 1991-ben alakult és azóta az egyik vezető szállítóként van jelen a hazai közmű, valamint energetikai szektorban.


1 https://iwa-network.org/learn/circular-economy-tapping-the-power-of-wastewater/
2 https://www.nature.com/articles/s41893-018-0187-9
3 https://www.kzv-schwarzachgruppe.de/klaeranlagenerweiterung-erneuerung.html
4 https://new.abb.com/process-automation/energy-industries/energy-transition/wastewater