Az ipari rendszerek közötti hatékony kommunikáció támogatására a Schneider Electric az Intellel és a Red Hattel együttműködve egy új, Distributed Control Node (Elosztott Vezérlő Pontok, DCN) alapú szoftver keretrendszert hozott létre. A modern, hálózati elven működő megoldás az ipari vezérlés új generációját képviseli.

Az új keretrendszer, amely a Schneider Electric EcoStruxure™ Automation Expert alkalmazásának kiegészítése, gyorsan és egyszerűen telepíthető eszközt ad az ipari vállalatok kezébe, amellyel hatékonyabbá tehetik a működésüket, garantálhatják a minőséget, ezzel együtt pedig csökkenthetik a komplexitást, és optimalizálhatják a költségeiket.

a

A Schneider Electric, az energiamenedzsment és ipari automatizálási megoldások területén vezető multinacionális vállalat, az Intel és a Red Hat az Open Process Automation Forum (OPAF) iparági szervezet célkitűzéseihez igazodva olyan modern, hálózat-alapú megoldást hozott létre, ami már az ipari vezérlés új generációját képviseli. A keretrendszer két fő részből áll. Az egyik a fejlett számítógépes platform (ACP), amely felügyeli a vezérlőrendszer munkaterhelését, a másik pedig a Distributed Control Node (Elosztott Vezérlő Pontok, DCN) amely alacsony fogyasztású, Intel Atom x6400E processzorokat használó ipari rendszer.

„Ez a projekt a csúcspontja annak a kétéves, közös fejlesztésnek, aminek célja az volt, hogy hatékony, jövőálló elosztott vezérlőrendszereket hozzunk létre. A DCN keretrendszer kulcsfontosságú az ipari vállalatok számára a növekedés és a folyamatos innováció lehetőségét kínáló nyílt automatizálási törekvések támogatásában. Az interoperabilitás és az átjárhatóság segít ügyfeleinknek abban, hogy élvezhessék azt a szabadságot, hogy a technológiát az üzleti igényeikhez alakíthatják” – mondta el Nathalie Marcotte, a Schneider Electric Process Automation részlegért felelős alelnöke.

„A nyílt és összekapcsolt kereskedelmi megoldások segítenek majd átállni a fix funkciójú céleszközökről a rugalmas és dinamikus, szoftveralapú infrastruktúrákra. Az Intel már régóta támogatja a nyílt rendszerek elterjedését az iparban. Ez az együttműködés a Schneider Electrickel és a Red Hattel – amelynek során az általános célú számítási feladatokra megalkotott DCN és az operációs rendszereket alkalmazva létrehozunk egy szoftver-alapú vezérlőrendszert –, támogatja ezt az átmenetet” – jelezte Christine Boles, az Intel „Network and Edge Group” részlegért felelős alelnöke és a „Federal and Industrial Solutions” területért felelős vezérigazgatója.

„A Red Hat elkötelezett amellett, hogy segítse a gyártókat az autonóm műveletek megvalósításában az üzemcsarnokban. Szorosan együttműködve partnereinkkel, mint a Schneider Electric és az Intel, támogatást nyújthatunk az olyan skálázható, szoftvervezérelt gyárak kialakításában, amelyek magas szinten automatizáltak, és képesek az interoperábilis működésre. Örülünk az együttműködésnek, és ez még csak a kezdet! Azzal, hogy most megtesszük ezeket a lépéseket, segíthetünk az ipari szektort felkészíteni a mesterséges intelligencia, a perem számítástechnika és a többi lehetőség kihasználására” – hangsúlyozta Francis Chow, a Red Hat alelnöke és a cég „In-Vehicle Operating System and Edge” területért felelős vezetője.

A Schneider Electricről 

A Schneider célja képessé tenni mindenkit arra, hogy a lehető legtöbbet hozzuk ki a rendelkezésünkre álló energiából. Hidat képezni a fejlődés és a fenntarthatóság között, mindenki számára. Ezt úgy hívjuk: Life Is On. 

Küldetésünk, hogy digitális partnerként segítsünk a fenntarthatóság és az energiahatékonyság elérésében. A vállalat élen jár a digitális átalakulásban, világszínvonalú folyamatokat és energiagazdálkodási technológiákat integrál, vezető megoldásokban egyesíti az egész életciklust átölelő, a végponttól a felhőig összekötő vezérlőket, szoftvereket és szolgáltatásokat, integrált irányítást kínálva az otthonok, épületek, adatközpontok, az infrastruktúra és a különböző iparágak számára. 

A Schneider Electric Magyarországon 

A Schneider Electric 1991 óta van jelen Magyarországon. A hazánkban mintegy 2000 főt foglalkoztató társaságnak jelenleg négy gyára (két zalaegerszegi, egy gyöngyösi és egy kunszentmiklósi üzem) és egy régiós feladatokat ellátó, több mint 20 országot kiszolgáló logisztikai központja (CEElog Szigetszentmiklós) van Magyarországon. Emellett Budapesten működik az üzleti, értékesítési és ügyfélszolgálati központ (Front Office), valamint Energia- és Fenntarthatósági Szolgáltatóközpontjának (SB, Sustainability Business) európai központja. A társaság globális pénzügyi és beszerzési szolgáltatásokat nyújtó központjának (GSC, Global Supply Chain) szintén a magyar főváros ad otthont.  A Schneider Electric 2022 szeptemberében jelentette be, hogy 16 milliárd forint értékű beruházással új gyártó üzemet épít Dunavecsén, ahol várhatóan 2024-ben indulhat meg a termelés. Az egyenlőség és elfogadás jegyében tett szerepvállalásának köszönhetően a Schneider Electric 2023-ban elnyerte a Hungarian Business Leaders Forum (HBLF) Sokszínűségi Díját nagyvállalati kategóriában.