Zscaler, Inc., a vezető szerepet betöltő felhőalapú biztonsági szolgáltató bejelentette 2024-es AI Biztonsági Jelentését, mely több mint 18 milliárd AI tranzakcióra épít a 2023 áprilistól 2024 januárjáig terjedő időszakban, a Zscaler Zero Trust Exchange felhőbiztonsági platformon keresztül.

lIllusztráció: iStock

A Zscaler ThreatLabz kutatói elemzik, hogy a vállalatok hogyan használják az AI/ML eszközöket, bemutatva a trendeket ágazatonként és földrajzi elhelyezkedés szerint, kiemelve, hogy a vállalkozások hogyan alkalmazkodnak az AI tájképének változásához, és hogyan kezelik a biztonságot az AI eszközök használata körül. A mai vállalatoknak biztosítaniuk kell a generatív mesterséges intelligencia (GenAI) által vezérelt átalakulást kétirányúan: a GenAI eszközök biztonságos átvételével a vállalatban a Zero Trust rendszerrel, miközben ki kell használniuk az új, mesterséges intelligencia által vezérelt fenyegetésekkel szembeni védekezést. 

Az AI már része a mindennapi üzletmenetnek, ahogy a vállalatok új funkciókat és eszközöket integrálnak mindennapi munkafolyamataikba, ami növeli a tranzakciók és az adatok mennyiségét. A nagymértékű növekedést jól tükrözi az általuk elemzett tranzakciók közel 600%-os növekedése, valamint a 569 terabájt vállalati adat, amelyet a ThreatLabz elemzett 2023 szeptemberétől 2024 januárjáig.

"Az adat az minden vállalkozás életvitele, és az AI forradalom aranya," - mondta Deepen Desai, a Zscaler főbiztonsági tisztje. „A Zscaler Zero Trust Exchange napi 500 billió napi jele és az Avalor* Data Fabric által biztosított láthatóság révén úgy gondoljuk, hogy a Zscaler egyedülálló helyzetben van a mesterséges intelligencia elleni küzdelemben és a Zero Trust biztonság javításában az egész vállalaton belül.”

AI tranzakciók exponenciálisan nőnek

2023 áprilisától 2024 januárjáig a ThreatLabz közel 600%-kal növekvő AI/ML tranzakciókat látott, amelyek januárban meghaladták a havi 3 milliárdot a Zero Trust Exchange platformon. Annak ellenére, hogy a biztonsági kockázatok és az adatvédelmi incidensek száma nő, a vállalatok nagy számban alkalmaznak AI eszközöket.

A gyártók felelősek több mint 20%-áért az Enterprise AI/ML tranzakcióknak

A gyártás iparági vezető volt az AI tranzakciók tekintetében a Zero Trust Exchange platformon, szinte 20%-os teljesítményt nyújtva. A gépekből és szenzorokból származó adatok nagy mennyiségű elemzése a géphibák előzetes észleléséhez, az ellátási lánc menedzsmentjének, az állomány- és logisztikai műveletek optimalizálásához, az AI kulcsfontosságú szerepet játszik a gyártók számára. A top ötöt alkotó másik megjegyzendő ágazatok a pénzügy és biztosítás (17%), a technológia (14%), a szolgáltatási szektorok (13%), és a kiskereskedelem/nagykereskedelem (5%).

A ChatGPT vezető szerepet játszik a legnépszerűbb GenAI alkalmazásként

A kutatások szerint a ChatGPT több mint felét (52%) adta az összes vállalati AI tranzakciónak, míg maga az OpenAI alkalmazás a harmadik helyen állt (8%). A Drift, a népszerű AI által működtetett chatbot, közel 20%-ot generált a vállalati forgalomból, míg a LivePerson és a BoldChat is szerepelt a listán. A Writer volt a kedvenc GenAI eszköz az írott vállalati tartalmak létrehozására.

Az Egyesült Államok vezet a vállalati AI eszközök használatában

Az AI alkalmazásának trendjei globálisan különböznek, mivel a szabályozások, követelmények, technológiai infrastruktúra, kulturális szempontok és egyéb tényezők kulcsfontosságú szerepet játszanak. A 40%-os részesedéssel az Egyesült Államok állítja elő a legmagasabb százalékot a vállalati AI tranzakciók tekintetében világszerte. India második helyen áll 16%-kal, az ország innovációra való felgyorsult elkötelezettsége miatt.

Bár az Egyesült Királyság részesedése a globális vállalati AI tranzakciókban csak 5,5%, vezető szerepet játszik az EMEA régióban a vállalati AI forgalommal, több mint 20%-kal. Franciaország (13%) és Németország (12%), ahogy az várható volt, követik azt a második és harmadik legnagyobb vállalati AI forgalom generálóként az EMEA régióban. Azonban az Egyesült Arab Emírségek gyorsan növekvő technológiai innovátorként jelenik meg a régióban, és kiemelkedő AI adoptánsként is.

Az APAC régióban a ThreatLabz egy meghökkentő, majdnem 1,3 milliárdos (135%) növekedést fedezett fel az EMEA-hoz képest. Ez a növekedés valószínűleg India kiterjedt felhasználására és az AI eszközök vállalati szektoron belüli alkalmazására vezethető vissza, és arra utalhat, hogy magasabb a technológiai állások koncentrációja, erősebb hajlandóság az új innovációk elfogadására, és kevesebb az akadály a használatra.

A mesterséges intelligencia által felhatalmazott fenyegetés szereplői felerősítik a vállalati kockázatokat és a biztonsági kihívásokat

Ahogy az AI ereje fejlődik, kétélű fegyverré vált a vállalkozások számára. Habár az AI hatalmas potenciált kínál az innováció és hatékonyság terén, új kockázatokat is magával hoz, amelyekkel a szervezeteknek meg kell küzdeniük - nevezetesen a GenAI-eszközök vállalaton belüli kihasználásával kapcsolatos kockázatokat és a mesterséges intelligencia által támogatott fenyegetések fejlődő környezetét.

Az AI eszközök vállalaton belüli használata jelentős kockázatokat vet fel, amelyek három fő területre kategorizálhatók:

  • Az ipari titok és nem nyilvános információk védelme: adatkiáramlás kockázata
  • AI alkalmazás adatvédelmi és biztonsági kockázatai: beleértve a megnövekedett támadási felületet, az új fenyegetés-hordozó vektorokat és az emelt ellátási lánc kockázatot
  • Adatminőségi aggályok: az „rossz bemenet, rossz kimenet” koncepciója és az adatmérgezés potenciálja

Ugyanakkor a vállalatok folyamatosan ki vannak téve a kiberfenyegetések áradatának, amelyek közül néhány most már AI-vezérelt. Az AI-asszisztált fenyegetések lehetőségei gyakorlatilag korlátlanok, mivel a támadók kihasználhatják az AI-t a kifinomult adathalász és társasági manipulációs kampányok szervezéséhez, malware és zsarolóvírusok kifejlesztéséhez, sebezhetőségek kihasználásához vállalati támadási felületeken, és növelhetik a támadások sebességét, méretét és sokféleségét. Ezen kihívások kezelése érdekében a vállalatoknak és a kiberbiztonsági vezetőknek hatékonyan kell navigálniuk az AI tájképének gyorsan változó világában, hogy kihasználják forradalmi potenciálját, miközben csökkentik a kockázatokat és védekeznek az AI-vezérelt támadások ellen.

Biztonságos vállalati AI bevezetése a Zscaler segítségével

A Zscaler élen jár abban, hogy képessé tegye a vállalatokat az AI-alkalmazásokban rejlő lehetőségek kiaknázására, miközben biztosítja adataik biztonságát, és olyan környezetet tart fenn, amely biztonságos a feltörekvő kiszivárgási csatornák ellen. A Zero Trust Exchange platformmal a Zscaler a teljes transzformációs út szükséges eszközeinek átfogó készletét biztosítja, amely négy kritikus képességet foglal magában:

  • Teljes áttekintés az AI-eszközök használatáról
  • Részletes hozzáférési szabályzat létrehozása mesterséges intelligencia számára
  • Granulált adatbiztonság mesterséges intelligencia alkalmazásokhoz
  • Hatékony kezelőszervek a böngésző elkülönítésével

A Zscaler nullától biztosított biztonsági irányításainak felhasználásával a vállalatok magabiztosan belevághatnak az AI átalakulásba, teljes mértékben kihasználva a generatív AI potenciálját, miközben biztosítják a legmagasabb szintű biztonságot. Megkapják a szükséges eszközöket vállalkozásuk megvédéséhez az AI-vezérelt fenyegetések ellen, miközben profitálnak a Zscaler finomhangolt AI irányelveiből és szilárd adatvédelmi intézkedéseiből.

A Zscaler-ről

A Zscaler felgyorsítja a digitális átalakulást, így ügyfelei agilisabbak, hatékonyabbak, ellenállóbbak és biztonságosabbak lehetnek. A Zscaler Zero Trust Exchange platformja több ezer ügyfelet védelmez a kibertámadásoktól és az adatvesztésektől, biztonságosan összekötve a felhasználókat, eszközöket és alkalmazásokat bármely helyen. Világszerte, több mint 150 adatközpontban elosztott SSE-alapú Zero Trust Exchange a világ legnagyobb vonalmentes felhőbiztonsági platformja.