A raktározás kritikus, de gyakran nem hatékony folyamat. Ennek következtében sok létesítmény ezen a területen az ipar 4.0 technológiák felé fordul, hogy javítsák a láthatóságot, hatékonyságot és ellenálló képességet. Habár ez a változás sok pozitív következménnyel jár, az okos raktározás egyúttal egyedi kiberkockázatokat is teremt.

aIllusztráció: iStock

Az okos raktározás nagymértékben kapcsolódik az Internet of Things (IoT) technológiákhoz. Ezek az eszközök az árukészlet nyomon követésétől az automatizált irányítású járművekig és a raktári irányítási rendszerekig terjednek, sok korábban offline gépet sebezhetővé téve a kibertámadásokkal szemben. Szerencsére ezeknek a technológiáknak a biztonságos bevezetése lehetséges. Íme hét lépés az IoT hálózatok biztonságának megteremtéséhez.

Válassza ki gondosan az IoT eszközöket

Az IoT biztonsága a raktározásban a megfelelő felszerelés kiválasztásával kezdődik. Az intelligens eszközök arról híresek, hogy minimális beépített védelemmel rendelkeznek, ezért a raktáraknak olyan lehetőségeket kell keresniük, amelyek erősebb alapértékekkel rendelkeznek. Ide tartozik a több tényezős hitelesítés (MFA), az adat titkosítás és a biztonságos frissítési protokollok.

Az FCC (Szövetségi Kommunikációs Bizottság) egy kiberbiztonsági címkézési programot fejleszt, amely lehetővé teszi majd a biztonságos IoT eszközök könnyebb azonosítását a jövőben. Az eszközgyártóknak bizonyos szabványoknak kell megfelelniük ezeknek a címkéknek a megszerzéséhez, ezért az szervezeteknek keresniük kell ezt a tanúsítványt, amint ez a program hatályba lép.

Szegmentálja a hálózatokat

A következő lépésben az okos raktáraknak szegmentálniuk kell a hálózatokat, hogy az IoT eszközöket elkülönítsék más végpontoktól és adatoktól. Ez megakadályozza a laterális mozgást, ahol a támadó egy könnyen feltörhető IoT-eszközön keresztül hozzáférhet a hálózathoz, mielőtt érzékenyebb rendszerekhez férne hozzá. Bár ez nem állítja meg teljesen a támadásokat, de korlátozza a károkat.

Titkosítsa az összes IoT adatot

Az adattitkosítás egy másik lényeges lépés az IoT biztonságában a raktárakban. A meghökkentően magas, 98%-os arányú IoT forgalom titkosítatlan, ezáltal sebezhetővé teszi azokat a támadók számára, akik hozzáférhetnek ezekhez az eszközökhöz vagy azok átviteleihez a végpontok között.

A titkosítás olvashatatlanná teszi az információt, még akkor is, ha kiszivárog. Emellett nem mindig alapértelmezés szerint van bekapcsolva, ezért az okos raktáraknak engedélyezniük kell azt az összes IoT eszközön. A titkosításnak mind a nyugalmi, mind az átvitt adatokra vonatkoznia kell, ha a lehetőségek lehetővé teszik.

Képezze ki a dolgozókat

A kiberbiztonsági kockázatok jelentős része emberi hibákból ered. Az olyan iparágak, mint például a raktározás, még inkább ki vannak téve ezeknek a hibáknak, mivel kevésbé szoktak hozzá a kiberfenyegetések kezeléséhez.

Az automatizáció segíthet. Kevesebb hibát követ el és gyorsabban dolgozik - néhány felhasználó akár 60%-os hatékonyságnövekedést is tapasztalt -, de nem mindenhol alkalmazható, ezért továbbra is szükséges a dolgozók képzése. Minden raktári személyzetnek alapvető biztonsági oktatáson kell részt vennie, amely tanítja őket az erős jelszókezelés fontosságáról és a phishing próbálkozások felismeréséről.

Használjon szigorúbb hozzáférési ellenőrzéseket

A raktáraknak biztosítaniuk kell, hogy az engedély nélküli felhasználók ne férhessenek könnyen hozzá az IoT eszközeikhez. Az alapértelmezett jelszavak ezeken a végpontokon általában könnyen feltörhetők, ezért a vállalkozásoknak erősebb és egyedi jelszavakra kell őket cserélniük.

Az MFA kötelezővé tétele az IoT eszközök hozzáféréséhez szintén kritikus. Amennyire egyszerűnek tűnhet az extra bejelentkezési lépés, annyira megakadályozza az esetleges támadásokat, hiszen azt jelenti, hogy még akkor sem elegendő egy feltört jelszó egy eszközhöz való bejutáshoz. Ez az intézkedés különösen fontos a mobil robotok és a raktármenedzsment rendszerek esetében, mivel a támadók nagyobb károkat okozhatnak, ha ezekhez férnek hozzá.

Tartsa naprakészen az eszközöket

A rendszeres frissítések egy másik egyszerű, de lényeges lépés az okos raktárak biztonságában. A kiberbiztonság folyamatosan fejlődő terület, ezért a fejlesztőknek gyakran frissíteniük kell az eszköz firmware-jét, hogy megvédjék az újonnan felfedezett sebezhetőségektől. A raktárak az összes IoT eszközön engedélyezett automatikus frissítésekkel tarthatják magukat a legfrissebb védelemmel.

Figyelje az IoT hálózatokat

2022-ben csaknem 112 millió IoT-támadás történt. Tekintettel a probléma súlyosságára, nem valószínű, hogy egy raktár 100%-ban le tudja állítani az IoT-utasításokat, ezért gyorsan reagálni is kell. A folyamatos hálózatfelügyelet a megoldás.

A folyamatos figyelési rendszerek mesterséges intelligenciával elemzik a hálózati forgalmat, hogy észleljék a gyanús viselkedést, megakadályozzák azt és értesítsék az informatikai személyzetet. Így az okos raktárak megállíthatják a támadásokat, mielőtt azok túlságosan nagy károkat okoznának vagy sok adatot lopnának el. Ezek a megoldások több informatikai költséget igényelhetnek, mint amire a raktárak megszoktak, de az iparág sebezhetősége miatt szükségesek.

Az okos raktáraknak erős biztonságra van szükségük

Amikor egy raktár zavart tapasztal, ennek következményei végigérnek a szállítási láncban. A mai zavarok minimalizálása azt jelenti, hogy foglalkozni kell a kiberkockázatokkal, amelyek egyre elterjedtebbek az okos raktározási mozgalomnak köszönhetően, amely növeli az IoT elfogadottságát.

Az IoT sebezhetőségei nem jelentik azt, hogy az okos raktárak veszélyesebbek lennének, mint amennyit érnek. Inkább a szervezeteknek magukévá kell tenniük ezeket a bevált kiberbiztonsági gyakorlatokat, hogy megtapasztalhassák ennek a technológiának az előnyeit, miközben minimálisra csökkentik annak árnyoldalait.