A Siemens megnyitotta az első épületkomplexumát a Siemens Technológia Központnak (STC) München északi részén, a Garching Kutatóközpontban, Németországban. A Siemens mellett más intézmények is találhatók a Müncheni Műszaki Egyetem (TUM) mellett, például a Max Planck Intézet és az SAP, összesen mintegy 28 000 ember dolgozik ezen a központon. Ennek eredményeként a Garching Research Campus Európa egyik legnagyobb tudományos, kutatási és oktatási központja.

aForrás: Siemens

„Senki sem tudja egyedül megoldani a jelenlegi kihívásokat. Fel kell gyorsítanunk az együttműködést ügyfeleinkkel és partnereinkkel a fejlesztés korai szakaszában. A Siemens Technológia Központ, amely a TUM-mal, nemzetközi kutatóintézetekkel és vállalatokkal együtt található ugyanazon a kampuszon, kiváló környezetből profitál, és erősíteni fogja Németország globális szerepét a kutatás terén” - mondta Peter Körte, a Siemens AG vezérigazgató-helyettese és stratégiai vezetője.

A Siemens egyike a világ leginnovatívabb vállalatainak, rendszeresen vezető helyezéseket ér el a szabadalmi rangsorokban, beleértve Európa ipari AI területén az első helyet is, és már számos szervezet elismerte innovációs kultúráját, mint például a Fortune, a Fast Company és az Indeed.

A kutatóközpont az nyitottságot és a kutatási és innovációs ökoszisztémában való munkavégzést képviseli

„A Siemens és a TUM közötti együttműködés az Industry on Campus stratégia részeként azt mutatja, hogy egy vezető ipari partnerség hogyan tudja áthidalni az akadémiai kiválóság és az ipari innováció közötti szakadékot, hogy közösen dolgozzunk a korunk kihívásain, és erős, forradalmi megoldásokat fejlesszünk ki” - mondta Thomas F. Hofmann, a Müncheni Műszaki Egyetem elnöke.

A TUM-mal közösen végzett tevékenységek, mint például a hackathonok, előadások és a Makerspace által az STC sokkal nyitottabb lesz. A Siemens szakértői világszerte együttműködnek egyetemekkel, kutatóintézetekkel, akadémiai kezdő vállalkozásokkal, technológiai inkubátorokkal és ügyfelekkel összesen 16 Siemens Kutatási és Innovációs Ökoszisztémában. Ezekben az ökoszisztémákban, ideértve a garchingen STC-t, a Siemens bemutatja, hogyan lehet a kor kihívásait a közös erőfeszítésekkel és az innováció felgyorsításával kezelni.

„Két Bajorországban gyökerező nemzetközi bajnok egyesíti erejét – ezért a siker elkerülhetetlen. A müncheni Garchingban található Siemens Technológiai Központban a tudomány és az ipar tehetséges emberei egy fedél alatt dolgoznak és kutatnak az innováció és technológiai erő termékeny talajának megteremtéséért. A világszínvonalú TUM és a globális vállalat, a Siemens a tudástranszfer és a tehetségfejlesztés révén biztosítja a legjobb lehetőségeket a jövő számára. Bajorországban, Bajorországért – és messze túl” - mondta Markus Blume, Bajorország tudományos és művészeti államminisztere.

A Siemens az összes németországi vállalati kutatási tevékenységét az STC-re fogja összpontosítani. Az első fázisban mintegy 450 Siemens munkatárs dolgozik majd jövőbeli technológiákon a Müncheni Műszaki Egyetem 150 tudósával együttműködve. A terv az, hogy 2027-ben megnyílik a második épületkomplexum, amelyben már több mint 630 Siemens Technológia kutató és IP szakértő dolgozik majd. A STC ezzel a legnagyobb lesz az összes világszerte mintegy tizenkét központi Siemens kutatási központ közül, összesen több mint 100 millió eurós beruházással. Az újonnan megnyitott épületet a Siemens Ingatlan hozta létre és építette, és a fenntarthatóság tekintetében az elismert LEED (Leadership in Energy and Environmental Design) nemzetközi szabvány szerint „GOLD” minősítést kap. Ennek eredményeként az épület fontos hozzájárulást fog tenni a Siemens céljához, hogy 2030-ra klímasemlegessé váljon üzemeltetési szempontból.

Fő kutatási területek

Az adatelemzés és a mesterséges intelligencia (AI) az STC-ben kerül alkalmazásra, különösen a programozás megkönnyítése, a termelési hibák korai felismerése és a természetes nyelvű kommunikáció lehetővé tétele az ember és a gép között. A Siemens mintegy 3700 AI szabadalommal rendelkezik, és vezető szerepet játszik az mesterséges intelligencia területén.

A kutatás-fejlesztési (K+F) kiadások körülbelül 600 millió euróval, mintegy 6,2 milliárd euróra nőttek a 2023-as pénzügyi évben. Ezek a befektetések arra összpontosítanak, hogy erősítsék a vállalat vezető szerepét a fő technológiákban, például a Szimuláció és Digitális Iker technológia, Adatelemzés és Mesterséges Intelligencia, Csatlakozás és Periféria, a Jövőbeli Automatizálás vagy a Kiberbiztonság és Bizalom terén, amelyek aztán mind egyesülnek a nyitott digitális üzleti platformon, a Siemens Xceleratoron. Ezek a technológiák segítenek hatékonyabban és fenntarthatóbban fejleszteni, gyártani és üzemeltetni ipari termékeket. Mindezeken a területeken a Siemens olyan erős partnerekkel működik együtt, mint a Müncheni Műszaki Egyetem, az SAP, a BMW, a Fraunhofer Intézet és az induló vállalkozások.