A Digital Twin Consortium (DTC) bejelentette a Digital Twin Capabilities Peridic Table (CPT) 1.1-es verzióját, egy architektúra és technológia független követelmény-definíciós keretrendszert szervezetek számára, akik digitális iker rendszereket szeretnének tervezni, fejleszteni, telepíteni és üzemeltetni a felhasználási eset képességkövetelményei alapján, nem pedig a technológiai megoldások jellemzői alapján.

aIllusztráció: iStock

A CPT periodikus táblázat-megközelítést követ, a képességeket közös jellemzők köré csoportosítja. Vizuális útmutatást nyújt a közös munkához, ötleteléshez és a képességkövetelmények egyértelművé tételéhez. A legfrissebb változat az állandó fejlesztés iránti elkötelezettségünket tükrözi, közösségünk értékes megfigyelései és aktív részvétele által hajtva.

"A CPT 1.1-es verziója fontos kiegészítéseket nyújt, amelyek továbbra is a képességeket helyezik előtérbe a konkrét technológiák felett, és magában foglal egy átdolgozott gépi-olvasóképes sémát a könnyebb végrehajtás érdekében" - mondta Pieter Van Schalkwyk, az XMPro vezérigazgatója, az AI Joint Working Group társelnöke, az OMG / Digital Twin Consortium része. "A Composability Framework kulcsfontosságú részeként szolgálva a CPT nagyobb rugalmasságot és innovációt tesz lehetővé, biztosítva, hogy a digitális ikrek fejlesztése az interoperabilitásra, a skálázhatóságra, a tervezés újrafelhasználására és az üzleti igények folyamatos változásával összhangban álljon."

"Egy erős alapot fektetünk le a Képességek Periodikus Táblázatának fejlődéséhez egy strukturált megközelítés és az új képességek, például a felelősség és a keresés integrációja révén" - mondta Dan Isaacs, a DTC GM & CTO-ja. "Már dolgozunk a CPT 2.0 változatán, terveink szerint növelni fogjuk az interoperabilitást az AI-al, jobban be fogjuk építeni a geospatiális és a kapcsolódó térinformatikai témákat, valamint több útmutatást fogunk nyújtani a felhasználási esetek összehangolására."

A CPT 1.1-es verziója az alábbi fejlesztéseket tartalmazza:
  • Felelősség, mint alapvető képesség: A Felelősség bevezetésre kerül a 1.1-es verzióban, mint a megbízhatósági képesség, hangsúlyozva az etikai szempontokat. Ez magában foglalja az etikát, az ESG szempontokat, az AI magyarázhatóságát és a tisztességet, aláhúzva a felelős és megbízható digitális ikrek működésének szükségességét.
  • Keresési képesség: Az 1.1-es verzió egyik új képessége a "Keresés". Távol áll attól, hogy csak egy jellemző lenne a táblázatban, ez egy alapvető képesség a digitális ikrek számára, hogy hatékonyan navigáljanak és kezeljék bonyolult adatkészleteiket környezetükben.
  • Konszolidált és finomított képességek: Kiterjesztett Valóság (XR): Összevonjuk az Augmented Reality (AR) és a Virtual Reality (VR) kifejezéseket Kiterjesztett Valóság (XR) alatt, tükrözve ezeknek a technológiáknak a konvergenciáját, és támogatva az integrált megközelítést a lenyűgöző élmények terén.
  • Domain specifikus adatkezelés: A Temporális adattárolókat újra besoroljuk "Domain specifikus adatkezelés" alá, elismerve a digitális ikrek számára lényeges különféle domain-specifikus adattípusokat, például a geospatiális adatokat.
  • Strukturált rövidítések: A szekvenciális sorszámozás túllépésével az 1.1-es verzió strukturált rövidítéseket alkalmaz minden képességhez. Ez a változás gyorsabb hivatkozást tesz lehetővé, és összhangban van azzal a céllal, hogy a CPT-t intuitívabbá és hozzáférhetőbbé tegyük.
  • Képesség-térképezés: Az elsődleges keretrendszerből való átmenet megkönnyítése érdekében részletes térképezést nyújtunk a 1.0 és 1.1 közötti képességekről. Ez a kézikönyv biztosítja, hogy az meglévő felhasználók minimális fennakadások mellett alkalmazkodhassanak az új verzióhoz.

A Digital Twin Consortiumról

A Digitális Ikrek Konzorciuma a digitális ikrek tekintélye. Az ipar, a kormány és az akadémia összefogásával elősegíti a digitális ikrek technológiájának szókincsének, architektúrájának, biztonságának és interoperabilitásának egységességét. Számos iparágban előmozdítja a digitális ikrek technológiáját, az űrtechnológiától a természeti erőforrásokig.