A növekvő energiaigény és az egyre súlyosbodó környezeti aggodalmak felgyorsítják a fenntartható energiapraktikák iránti igényt a gyártásban. Mégis, e sürgető szükség közepette egy aggasztó statisztika vet árnyékot: a világon előállított energia 60%-a kárba vész, ahogy azt az Egyesült Államok Energia Információs Ügynöksége (U.S. Energy Information Administration) jelentette.

A klímaváltozás elleni küzdelem továbbra is akadályokba ütközik, sok gyártó küzd a szén-dioxid-kibocsátás csökkentéséért és az energiafogyasztás hatékony mérsékléséért.

1AI at Scale: A Blueprint for Sustainable Energy Transformation in Manufacturing

Gondoljunk csak bele a következő statisztikákba a forrásfelhasználás tekintetében:

  • Az Egyesült Államok Energia Információs Ügynökségének (EIA) legfrissebb Rövid távú energetikai kilátásai (STEO) előrejelzése szerint az USA áramfogyasztása 2024-ben 2,5%-kal fog növekedni.
  • A jelenlegi előrejelzések szerint a mesterséges intelligencia (MI) adatközpontok várhatóan 2030-ig körülbelül 323 terawattóra áramigényt generálnak az Egyesült Államokban.
Az MI a probléma része, vagy a megoldásé?

Bár ezek a statisztikák az MI alkalmazásának ütemével összefüggésben állnak, maga a technológia is részese lehet a megoldásnak. Az MI kulcsszerepet játszhat a fenntarthatósági stratégiák katalizálásában és a gyártók számára a nettó zéró célok elérésében.

Az MI a globális gyártási piacon várhatóan 2028-ig 20,8 milliárd dollárra nő, és három terület van, ahol az MI megoldások optimalizálhatják az energiahatékonyságot és a fenntarthatósági célokat a gyártásban:

     1. Az energiafogyasztás és a szén-dioxid-kibocsátás csökkentése

Az MI-alapú megoldások kiválóan optimalizálják az energiaintenzív folyamatokat, mint például a HVAC rendszerek épületekben, a víz sótalanítás és a távfűtés. Fejlett algoritmusok segítségével az MI dinamikusan tud ajánlásokat adni az energiafelhasználás valós idejű adatok alapján történő beállítására, ezzel minimalizálva a pazarlást és csökkentve a szénlábnyomot. Például az MI-alapú prediktív karbantartási modellek észlelhetik az eszközök hatékonysági problémáit, mielőtt azok súlyosbodnának, így biztosítva az optimális teljesítményt és meghosszabbítva az eszközök élettartamát.

     2. Az energiaigény és a keverék optimalizálása

Az MI képes az energiaigény mintáinak előrejelzésére, beleértve a csúcsidőszakokat is, páratlan pontossággal, lehetővé téve a szervezetek számára az energiaprocurement stratégiák optimalizálását és a kínálat-kereslet dinamikájának hatékony kiegyensúlyozását. Történeti fogyasztási adatokat, piaci trendeket és külső tényezőket, például időjárási viszonyokat elemezve az MI algoritmusok ajánlhatnak optimális energia keverékeket, beleértve a megújulókat a hálózatba, hogy kielégítsék a keresletet, miközben minimalizálják a költségeket és a környezeti hatásokat.

     3. Az akadályok felszámolása a tiszta energiaforrások elfogadása előtt

A tiszta energiaforrásokra való áttérés számos akadállyal néz szembe, kezdve az infrastruktúra kihívásoktól a szabályozási bonyolultságokig. Itt az MI stratégiai eszközként jelenik meg, és egyszerűsíti a folyamatokat, mint például a hálózat topológia felfedezése, panel elemzések és elektromos berendezések kezelése. Az MI-alapú elemzések segítségével a gyártók azonosíthatják a legéletképesebb utakat a megújuló energiaforrások meglévő infrastruktúrába történő integrálására, miközben optimalizálják az energiaelosztást és -tárolást.
Az MI-alapú technológiák elfogadásával a gyártók nemcsak csökkenthetik a környezeti kockázatokat, hanem jelentős költségmegtakarítást és versenyelőnyt is szerezhetnek. Az ipari automatizálás és gyártási szakemberek számára ez azt jelenti, hogy egy holisztikus megközelítést kell elfogadniuk, amely integrálja az MI-t az energia menedzsmentbe, a gyártási folyamatoktól a logisztikai ellátási láncig, hogy hatékonyabban használják fel az energiát.

MI nagy léptékben. Hatás nagy léptékben.

Amint több gyártó átveszi ezt a paradigmaváltást és az MI teljes potenciálját nagy léptékben, összhangba hozhatják a fenntartható fejlődést az üzleti nyereségességgel, és végül növelhetik az operatív termelékenységet, ellenálló képességet és környezeti felelősséget.

Ahogy egy teljesen elektromos világ felé haladunk, ahol a digitális technológia és a fenntarthatóság zökkenőmentesen egyesül, az energiahatékonyság továbbra is erőfeszítéseink középpontjában kell maradjon. Ma van az a nap, amikor aktiválhatjuk az MI átalakító erejét a fenntartható hatás elérése érdekében.