Több jelentős orosz pénzintézmény elleni túlterheléses hackertámadás miatt tett feljelentést a rendvédelmi szerveknél az orosz központ bank – közölte csütörtökön a TASZSZ hírügynökség.

A közlés szerint a FinCERT (a központi bank kiberbűnözés elleni szerve) egy sor nagybank elleni, bothálózatok bevonásával intézett, közepes erejű támadást észlel. A bankszolgáltatások hozzáférhetőségét nem sikerült megzavarni.

ddos

Fotó: digitaltrends.com

Oroszország legnagyobb bankja, a Szberbank (Sberbank) kedden közölte, hogy több tucatnyi országból érkező, több tízezer számítógépről érkező DDoS-támadások sorozatát észlelte. Az Alfa-bank rövid idejű és gyenge támadást tapasztalt.

A DDoS-módszer (Distributed Denial of Service) lényege, hogy vírussal fertőzött számítógépekről annyi parancsot küldenek egy számítógépes rendszerbe, hogy az túlterhelés miatt működésképtelenné váljon.

A bothálózat alattomban telepített kémszoftverrel  (ro)botvírussal  fertőzött számítógépek hálózata. A botvírustól távirányított automata, "zombi" lesz a számítógépből, amely így a felhasználó tudta nélkül hajt végre műveleteket.