Szakértői becslések szerint csaknem 24 ezer zártláncú- illetve otthoni digitális kamerát is felhasználhattak a hackerek a héten történt támadáshoz – írja a Daily Mail.

cctvIpari kamerákat is felhasználtak a támadáshoz – Fotó: pexels.com

A kedden és szerdán, a nagyobb orosz bankok ellen lezajlott – az orosz központi bank kiberbiztonsági szerve, a FInCERT szerint nagyjából közepes erejű – hackertámadás kapcsán a moszkvai székhelyű Kaspersky Lab egy sajtónyilatkozatában összegezte, amit a támadásról eddig kiderítettek. A vírusirtó szoftverek fejlesztésével foglalkozó cég nyilatkozata szerint, a túlterheléses támadások legalább öt nagyobb pénzintézetet sújtottak a tíz legnagyobb orosz bank közül.

Mint kiderült, a legtöbb támadás nagyjából egy órán át tartott, ám akadt olyan is, amelyik ezeknél sokkal tovább, majdnem tizenkét órán át folytatódott. Mint azóta kiderült, a támadáshoz nagyjából 30 különböző országból, csaknem 24 ezer otthoni, és zártláncú digitális kamerát is felhasználtak, ezek több mint a fele az Amerikai Egyesült Államok, India, Tajvan, valamint Izrael között oszlott el.

Az egyre több online banki szolgáltatás megjelenésével párhuzamosan a túlterheléses támadások is egyre gyakoribbá váltak. Stanislav Kuznetsov, a héten szintén támadást szenvedett – ám azt fennakadás nélkül átvészelő – Sberbank egyik felsővezetőjének nyilatkozata szerint, csak ez a pénzintézet egymaga idén már 68 ilyen támadáson van túl.