Sikerült megállapodni a Vitesco Technologies (VT) német autóipari céggel, hogy egy zöldmezős beruházás keretében Debrecenben új gyárat építsenek fel, amelyben csúcstechnológiájú autóelektronikai alkatrészeket fognak gyártani.

Fotó: Vitesco Technologies

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter arról számolt be, hogy a 47 milliárd forintos beruházáshoz a magyar állam 10,5 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyújt, a nagyjából 7000 négyzetméteres üzem felépítésével ugyanis 450 új munkahely jön létre.

A projekt értékét növeli, hogy elektromobilitási eszközök gyártására vonatkozik, márpedig "aki megnyeri az autóipar új korszakát megalapozó beruházásokat, az hosszú távon tudja garantálni a nemzeti gazdaságának folyamatos növekedését".

Kiemelte, hogy a projekt két új rekordhoz is hozzásegítheti idén a magyar gazdaságot. Egyrészt az ország nagyon közel került ahhoz a korábbi tervhez, hogy az autóipar termelési értéke, miután 2021 első felében 31 százalékkal nőtt, az év végére meghaladja a 10 ezer milliárd forintot. Másrészt a magyar-német kereskedelmi forgalom is minden idők legmagasabb eredményét mutathatja majd fel, miután volumene az idei év első öt hónapjában 22 százalékkal emelkedett. Ennek kapcsán aláhúzta, hogy Magyarország exportjának körülbelül egynegyede Németországba irányul.

Az új szén-dioxid semleges épületek az irodai és termelési területekkel együtt összesen 31 ezer négyzetméterre növelik az okos gyárat.

A megnövekedett kapacitást a vállalat a teljesen elektromos járművek, a plug-in hibridek, valamint a belsőégésű motorok által is használt csúcstechnológiájú elektronikus sebességváltó-érzékelő technológiák gyártására fordítja.  

„Cégünkkel továbbra is folyamatosan igazodunk a fejlődő elektronikai és villamosítási piachoz“ – fejtette ki Lukas Juranek, a Vitesco Technologies Magyarország ügyvezető igazgatója, aki szerint a mostani beruházás is bizonyítja a debreceni üzem fontosságát az európai termelési hálózatban.  

„A Debrecenben létrehozott új üzemünkkel és a mostani fejlesztéssel az európai termelési hálózatunk is erősödik, aminek a következtében hatékonyan tudjuk kielégíteni az ügyfeleink növekvő igényeit a magas színvonalú, tiszta hajtási technológiák iránt“ – tette hozzá Thomas Stierle, a Vitesco Technologies Electrification Technology üzleti egységének az alelnöke.